Kultúra

A Nemzeti valóban mindenkié

Januárban és februárban folytatódik az ingyenes színházi program

2019 februárjában a #anemzetimindenkie címmel indított programot a Nemzeti Színház olyanoknak, akiknek a körülményei nem teszik lehetővé, hogy rendszeresen színházba járjanak. Ebben az évben november 3-án és 4-én Tamási Áron Vitéz lélek című darabjára invitálták a közönséget.

A Nemzeti valóban mindenkié
Tamási Áron Vitéz lélek című darabját láthatták a meghívottak
Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Az elmúlt években többek között a Dél-pesti Centrumkórház és a Bethesda Gyermekkórház dolgozói, a katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársai, szociális munkások, idősotthonok lakói, beteg, otthontalan és mozgáskorlátozott emberek jutottak el így a Nemzeti Színház előadásaira.

Közülük akadt több olyan is, aki életében először járt színházban. A mostani ajándékelőadásokon a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság nevelői, az S.O.S Krízis Alapítvány ellátottjai, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat nevelői, munkatársai, a FESZGYI - Áldozatsegítő csoport és a Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai Integrált Hajléktalan Ellátóközpontjának ellátottjai és segítői, az S.O.S Családok Átmeneti Otthona ellátottjai, a Menhely Alapítvány Vajda utcai Hajléktalanok Otthonának és a Van Esély Alapítványnak a gondozottjai, a Soroksári Önkormányzat meghívottjai, a Baptista Szeretetszolgálat ellátottjai, illetve a Nagycsaládosok Országos Egyesületének tagjai nézhették meg Tamási Áron darabját.

„Ritkán szoktam szót kérni előadás előtt, de ez rendkívüli este számunkra is. 185 éves a Nemzeti Színház, ami annak idején azért jött létre, hogy mindannyiunké legyen. Elődeimmel együtt hiszek abban, hogy ez az egész nemzet színháza, minden magyaré, így az önöké is. Amit most látni fognak, egy nagyon szép mese az újrakezdésről, a hitről, arról, hogy mindig lehet újrakezdeni, hiszen képesek vagyunk rá, mi, magyarok különösen. Arról, ha megfelelő értékekbe kapaszkodunk, az ég is megsegít minket” – köszöntötte a program kezdeményezője, Vidnyánszky Attila az előadásra érkezőket.

Olyanok is megnézték az előadást, akik még sohasem voltak sztínházban. ( Képünkön: Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója)
Olyanok is megnézték az előadást, akik még sohasem voltak színházban, (Képünkön Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója)
Fotó: Eöri Szabó Zsolt


„Legfőképpen olyanokat keresünk, akik még sohasem, vagy csak nagyon ritkán jártak színházban. Ebben nagy segítségünkre vannak a különböző karitatív szervezetek és gondozóintézmények” – hangsúlyozta Pintér Szilvia, a program szervezője.

„Nagyon nagy öröm, amikor látjuk, milyen izgalommal várták a pillanatot, hogy a hajléktalan emberek is a lehető legjobb-legszebb ruhájukba öltöznek, megtisztelik a színházat. Sokaknak ez az első ilyen élményük, amiről aztán – a visszajelzések szerint – boldogan számolnak be az ellátóhelyeken. Persze az is fontos nekünk, hogy az egészségügyben, a szociális szférában vagy akár a hatóságok kötelékében nagyon keményen dolgozók is
színházi impulzusokat, feltöltődést kapjanak.”

„Akik tegnap voltak, nagyon jól érezték magukat, ezúton is köszönik a lehetőséget. Lakóink szociális és jövedelmi helyzetük miatt ritkán tudnak eljutni színházba, részt venni kulturális programokon, ami a társadalmi reintegrációjukat segítené. Az előadás és a színház épülete is különösen tetszett nekik. Visszatérve lelkesen számoltak be az élményeikről a szobatársaknak” – írta a november 3-ai előadás után a Budapest Esély támogatottjainak képviselője.

A #anemzetimindenkie programja decemberben, januárban és februárban folytatódik.

Kapcsolódó írásaink