Kultúra

Százötven éve született Drakula atyja

Százhetvenöt éve, 1847. november 8-án született Bram Stoker ír író, Drakula figurájának megteremtője.

Százötven éve született Drakula atyja
Bram Stoker
Fotó: MH/Wikipedia

Abraham Stoker néven hét gyermek közül harmadikként látta meg a napvilágot Dublinban – olvashazó az MTI portréjában, amely szerint az író apja tisztviselő, anyja társadalmi aktivista volt. Egészen kiskorában rejtélyes betegség támadta meg, évekig sem állni, sem járni nem tudott, napjait ágyhoz kötve, mélyen gondolataiba merülve töltötte. Hétéves korában váratlan és megmagyarázhatatlan módon felépült, olyannyira, hogy sportolni is kezdett, többek között rögbiben is jeleskedett. 1864-ben a híres Trinity College diákja lett, matematikai tanulmányait 1870-ben kitüntetéssel fejezte be. Diákévei alatt a Történettudományi Társaság revizorrá, az egyetemi Filozófiatudományi Társaság pedig elnökévé választotta.

A diploma megszerzése után apja nyomdokaiba lépett, köztisztviselői pályán helyezkedett el, és tízévi hivatalnokoskodása idején csak az árulta el az irodalom iránti vonzódását, hogy a Dublin Evening Mail című helyi lapba honorárium nélkül színikritikákat írt. A kor híres és bálványozott színésze, Sir Henry Irving Hamletjéről írott kritikája felkeltette Irving érdeklődését, akivel hamarosan életre szóló barátságot kötöttek. 

Stoker Irving hívására költözött Londonba, ahol a színészfejedelem tulajdonában lévő Lyceum Színház üzleti menedzsere lett. Bekerült a társasági élet forgatagába, megismerkedett a rémregényeket író J. Sheridan Le Fanuval és a detektívregény műfaját megteremtő Sir Arthur Conan Doyle-lal. Viszonylag későn kezdett publikálni, első regénye, A kígyó útja 1890-ben jelent meg. 

A vámpír szerepében Lugosi Béla. Jelenet az 1931-es Drakula című filmből
A vámpír szerepében Lugosi Béla. Jelenet az 1931-es Drakula című filmből
Fotó: MH/Wikipedia

Nevét csak hét évvel később kapta szárnyra a világhír, amikor kiadta a vámpírtörténetek ősatyját, a Drakulát. A történet megírása előtt nyolc évig tanulmányozta az európai népmeséket és vámpírtörténeteket, forgatta Emily Gerard Erdélyi babonaságok című könyvét (a skót asszony lengyel katonatiszt férje sokáig Nagyszebenben és Brassóban állomásozott), éjszakákat töltött a magyar orientalista, Vámbéry Ármin társaságában. Művét megelőzte és részben inspirálta Mary Shelley Frankensteinje, és a vérben fürdő Báthory Erzsébet legendája is. Valószínű, hogy a kegyetlen havasalföldi uralkodó, a Drakulaként emlegetett Vlad Țepeș életét behatóan nem ismerte, csak nevét kölcsönözte – a vámpír alakjának valódi ihletője a viselkedésében arisztokratikus, de színházát zsarnoki kegyetlenséggel irányító Irving lehetett. 

Stoker sejtelmes címet akart regényének adni, így döntött a román Dracul szó mellett, amelynek jelentése ördög, sárkány. A drámai feszültségű és hátborzongató fordulatokkal teli történetet reálisnak tűnő, fabrikált naplórészletekből, táviratokból, levelekből és londoni lapok újságkivágataiból áll össze, az egyes szám első személyű „igaz történet” technikával élő szerző hitelesen tudja bemutatni a vérszomjas vámpír rettenetes históriáját. A fantasztikus, okkult és természetfölötti elemekből szőtt regény erdélyi tájakon kezdődik: a félelmetes és vérszomjas Drakula gróf kastélyában rabul ejt egy angol ügyvédet, de annak sikerül megszöknie és Londonba menekülnie. A természetfeletti erők birtokában lévő Drakula utánamegy, vadászni kezd rá és szeretteire, egy fiatal lány a harapásától maga is vámpír lesz. A vámpírvadászok aztán Drakula nyomába erednek, és végül sikerül végezniük a rémmel. 

Drakula alakja az idők során sokakat megihletet. F. W. Murnau is róla mintázta 1922-es filmje főszereplőjének, Nosferatunak az alakját
Drakula alakja az idők során sokakat megihletet. F. W. Murnau is róla mintázta 1922-es filmje főszereplőjének, Nosferatunak az alakját
Fotó: MH/Wikipedia

Stoker ezt követően gyors egymásutánban még tucatnyi regényt írt, de egyik sem közelítette meg a Drakula sikerét. Az író 1912. április 20-án halt meg. A regény révén Drakula bevonult a köztudatba, Erdély neve az angolszász világban elválaszthatatlanul összefonódott a vámpírokkal. A vérszívó gróf nevével több mint kétszáz filmet forgattak, a legemlékezetesebbek a Lugosi Béla főszereplésével készült, 1931-es amerikai horrorklasszikus, az 1960-as Christopher Lee-filmek és Francis Ford Coppola 1992-es Drakula-újraértelmezése. A történetből készült tévésorozat, képregény, egész könyváradat, de még musical és opera is. A vámpírok a múlt század végén jöttek ismét divatba, de sok ilyen témájú alkotásban a félelmetes vérszívó sármos figurává szelídült, mint például az Alkonyat sorozat Edwardja, akit a mozivásznon Robert Pattinson személyesített meg.

Kapcsolódó írásaink

Ma lenne 75 éves Jimi Hendrix

ĀA balkezes zseni ma sem halványuló legendája napjainkban is hatalmas pénzt hoz: ma is bukkannak fel eddig ismeretlen vagy kalózfelvételei

Illyés Gyula 120 éve született

Ā1902. november 2-án született Illyés Gyula háromszoros Kossuth-díjas író, költő, esszéista, a 20. századi magyar irodalom kiemelkedő alakja