Kultúra

Vetélkedő a kunokról

A Kun Képes Lexikonra épülnek a feladatok

Kunokról szóló vetélkedőt hirdet általános és középiskolásoknak a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum és a karcagi Györffy István Nagykun Múzeum – közölték a szervezők az MTI-vel.

Vetélkedő a kunokról
A Lakitelek Népfőiskola vetélkedőt hirdet általános és középiskolásoknak
Fotó: MH

A közlemény idézi Lezsák Sándort, az Országgyűlés alelnökét, a Lakitelek Népfőiskola alapítóját, aki kiemelte: a tanulmányi verseny a közelmúltban megjelent Kun Képes Lexikon tartalmára épít, és a kun hagyományokat napjainkban is őrző települések általános iskoláinak felső tagozatos és középiskolás diákjait hívja vetélkedőre.    

 A három részre tagolódó kötetről elmondta: az első fejezet történeti ismertetőt tartalmaz a kunokról, a második részben 33 kunokhoz kapcsolódó kifejezés magyarázata jelenik meg. A fogalomtárban helyet kapott egyebek mellett a kun szék, a kunkapitány, a kun puszta, a kunhalom, a kun baba, a kun tegez, a kun sisak és a kun hímzés leírása is. A kötet záró része pedig a kun hagyományokat napjainkban is őrző negyvenkilenc település címszavas történetét tartalmazza, közülük kilenc település a Nagykunságban, negyven település a Kiskunságban található.    

A Kecskeméti Katona József Múzeum védnökségével meghirdetett pályázatra háromfős csapatokkal lehet jelentkezni, amelynek első két fordulója írásban zajlik majd. Az első feladatlap november 24-én jelenik meg a Népfőiskola Alapítvány honlapján, a https://www.nepfolakitelek.hu/-n, amelyet december 15-éig lehet visszaküldeni.   A száz legeredményesebb csapat megkapja a második forduló feladatlapját elektronikusan, vagy kérés esetén postai úton. A döntőbe jutott fiatalok a tervek szerint tavasszal mérik össze tudásukat a Lakitelek Népfőiskolán.