Kultúra

New York-i fesztiválon látható először Szilágyi Fanni első mozifilmje

Idén két kategóriában mindössze 13 alkotást mutatnak be

Szilágyi Fanni első mozifilmje, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült Veszélyes lehet a fagyi című alkotás tengerentúli premierje a hétfőn kezdődő New York-i Filmhéten lesz – olvasható a Nemzeti Filmintézet (NFI) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

New York-i fesztiválon látható először Szilágyi Fanni első mozifilmje
A Veszélyes lehet a fagyi Magyarországon november 17-től lesz látható
Fotó: Facebook

Mint írják, az esemény ideje alatt – az Egyesült Államok területén – a nagyközönség online is megnézheti a Stork Natasa kettős főszereplésével készült alkotást.

A New York-i Filmhét nemzetközi válogatásában a már befutott rendezők mellett elsőfilmes alkotók is bemutatkozhatnak. A szervezők emellett ügyelnek a sokszínűségre, és felhívják a figyelmet a film közösségformáló erejére – olvasható a közleményben.

Mint írják, idén két kategóriában mindössze 13 alkotást mutatnak be, emellett a versenyen kívüli retrospektív programban máig meghatározó alkotásokat is meg lehet tekinteni.

A tájékoztatás szerint Szilágyi Fanni a Nemzeti Filmintézet elsőfilmeseket támogató Inkubátor Programjában készült mozifilmjében a radiológusként dolgozó Adél és a jó anyagi körülmények között élő, egypetéjű ikertestvére történetét dolgozza fel. A két nő a külső hasonlóságok ellenére máshogyan látja magát és egymást, mindketten a másik életét irigylik. Konfliktusokkal terhelt kapcsolatukba Ákos színre lépése hoz váratlan fordulatot.

A közlemény kitér arra is, hogy Szilági Fanni rendező korábbi kisfilmjeivel (A kamaszkor vége, A csatárnő bal lába életveszélyes, Minden vonal, Orsi és Tienshinhan) már bizonyította, hogy eredetien és érzékenyen képes nehéz témákról beszélni.

A Stork Natasa, Patkós Márton, Szabó Máté, Csikász Ágnes és Bódy Magdi főszereplésével készült Veszélyes lehet a fagyi producere Pataki Ági és Kenesei Edina, forgatókönyvírója Lányi Zsófi. A filmet Szilágyi Gábor fényképezte, vágója Ördög Zsófia, zenéjét Kalotás Csaba szerezte.

A Veszélyes lehet a fagyi a Partnerfilms gyártásában valósult meg; Magyarországon november 17-től lesz látható a Mozinet forgalmazásában – áll az összegzésben.

Kapcsolódó írásaink