Kultúra

A száz éve született Schweitzer József egykori országos főrabbira emlékeztek Budapesten

Az eseményen adták át a Schweitzer József-emlékdíjat

Schweitzer József egykori országos főrabbira, a Rabbiképző Intézet volt igazgatójára, egyetemi tanárra emlékeztek születésének századik évfordulóján, csütörtökön, Budapesten.

A száz éve született Schweitzer József egykori országos főrabbira emlékeztek Budapesten
Schweitzer József egykori országos főrabbi
Fotó: MAZSIHISZ

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke Schweitzer József elhivatott, elkötelezett, hiteles rabbimunkáját méltatta a szervezet, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem és a Magyar Hebraisztikai Társaság emlékülésén.

Felidézte: Schweitzer József 1948-tól Pécsen főrabbiként a helyi vallási és közösségi életet szervezte újjá, de évtizedeken átívelő közösségépítéssel az egész ország zsidó közösségi életének fejlesztője is volt, s a vallásközi párbeszéd előmozdítását és a zsidó értékek megismertetését is feladatának tekintette.

Heisler András hozzátette, Schweitzer József mindezeken a területeken maradandót alkotott, hiszen megmaradt a pécsi közösség, akárcsak a rabbiszeminárium, és a keresztény-zsidó párbeszéd területén is máig ható, életképes innovatív folyamatokat indított be.

Biró Tamás, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektorhelyettese arról beszélt: Schweitzer József életműve azt üzeni, meg kell találni az utat a ma emberéhez, tanulással képviselve a zsidóság hagyományát és művelve tudományát.

Öt generációra visszatekintő kapcsolatukat felidézve kijelentette: „családunk számára ő volt a nagybetűs rabbi”, „a neológia megtestesítője”, aki megtalálta a hangot az ultraortodoxiával, a keresztényekkel, a kutatókkal és az egyszerű emberekkel egyaránt, s eközben egyszerre jelenítette meg a zsidó hagyományok és a modern világ értékeit úgy, hogy a két sík nem került konfliktusba egymással.

Olyan embernek nevezte az egykori főrabbit, aki értelem és érzelem, hagyomány és modernitás, a hagyományos rabbinikus és a modern kritikai tudomány határán tevékenykedett, ötvözve azokat, hiszen a hagyományban látta a fejlődés erejét, azt a forrást, amely megtermékenyíti az időket, megadva a változatlan vallási szellem új formáit.

Verő Tamás azt mondta Schweitzer Józsefről, egykori tanáruk, mesterük „tudással felvértezett vallásossággal” tevékenykedett.

Radnóti Zoltán főrabbi azt idézte fel tanáráról, hogy ajtaja mindig nyitva állt az emberek előtt, majd azon tanácsát idézte fel: „legyél szerelmes a betűkbe, a szavakba”, mert egy rabbinak ez a feladata.

Az eseményen adták át a Schweitzer József-emlékdíjat; az elsősorban a héber nyelvhez és írásbeliséghez kapcsolódó kutatásokért odaítélt elismerést az idén Jakab Petra és Kákonyi Anna vehette át, a veszprémi zsidóság társadalom- és gazdaságtörténetét feltáró tanulmányukért.

Bemutatták a Magyar Hebraisztikai Társaság centenáriumi emlékkötetét is.

Kapcsolódó írásaink