Kultúra

Börzsönyi csigaszellemmel jutott a világ legjobbjai közé a magyar természetfotós

Potyó Imre egyetlen magyarként jutott be a világ legrangosabb természetfotós pályázatának díjazottjai közé. A fotós Csigaszellem című képén egy rendkívül ritka pillanatot örökített meg, amikor a levegőbe robbanó ezernyi pöfeteggomba-spóra csigavonalba rendeződött egy finom fuvallatnak köszönhetően.

Börzsönyi csigaszellemmel jutott a világ legjobbjai közé a magyar természetfotós
Potyó Imre és a ritka pillanatot megörökítő fotó a londoni gálaesten
Fotó: Farkas Alexandra

Közel tízöt éve fotózom a gombákat, így a látványosakat mindig észreveszem, legyen az egy szép kalap vagy egy hatalmas menetelő sereg, a legizgalmasabb a gombák spóraszórása – mondta Potyó Imre a magasra értékelt fotó készítésének körülményeiről.

Mint kifejtette, a kép készítésekor, egy szeptemberi estén a magasabb börzsönyi gerincekről érkező, finom fuvallatok rendezték állandóan változó, lenyűgöző formájú felhőkbe egy pöfeteggomba apró spóraszemeit. A pöfetegeknél a spórák zártan fejlődnek, majd a termőtest megérik és kinyílik, amelyen át – például esőcseppek vagy nyomás hatására – milliószámra szállnak ki. Az erdő sötétjében a vaku gyors villanásával absztraktszerűen lehet „megfagyasztani” ezeket a robbanásokat, minden egyes spóraszemet láthatóvá téve. Az egyik alkalommal ez a csigaházalakzat rajzolódott ki. „Előtte és azóta sem láttam ilyet” – tette hozzá a természetfotós.

A Wildlife Photographer of the Year pályázatra idén 90 országból csaknem 40 ezer képpel neveztek a természetfotósok. A legjobb száz képet nívós gálaesten hirdették ki október 11-én a londoni természettudományi múzeumban, ahol a fotók egy hatalmas kiállítás keretében meg is csodálhatók.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom