Kultúra

A James Bond nem csak a mozikban kasszasiker

A James Bond-filmsorozat elindulásának 60. évfordulójára rendezett kétrészes jótékonysági relikviaárverés 6,78 millió fontos (3,2 milliárd forintos) bevétellel zárult.

A James Bond nem csak a mozikban kasszasiker
Egy régi klasszikus: Sean Connery az 1964-es Goldfingerben
Fotó: AFP

Az aukción 60 tételt adtak el, köztük autókat, órákat, jelmezeket, plakátokat és egyéb relikviákat, amelyek a mindeddig elkészült 25 Bond-filmhez kötődnek.

A kínálatban szereplő tárgyakra 28 országból licitáltak a Christie's keddi és szerdai árverésén.

A Christie's 007-es jótékonysági árverésein - mindeddig összesen négy aukción - a teljes bevétel 11,687 millió font (5,6 milliárd forint) volt.

A legnagyobb érdeklődés az Aston Martin DB5-ös autó eladását kísérte. A sportkocsi a Nincs idő meghalni című filmben szerepelt. Az autót 2,9 millió fontért (1,4 milliárd forintért) vette meg egy vásárló.

Egy másik Bond-autóért, egy Aston Martin V8-asért, amelyet szintén a Nincs idő meghalniban láthatott a közönség, 630 ezer fontot (302 millió forintért) fizettek. Egy Swarovski-kristályokkal kirakott, zöld zománcos és aranyozott tojás Roger Moore 1983-as Polipka című filmjéből 327 ezer fontért (157 millió forintért) kelt el.
  
Komoly összegeket fizettek ki a licitálók Ian Fleming összes regényéért, a Casino Royale egy dedikált forgatókönyvpéldányáért és Daniel Craig egy Tom Ford által tervezett jelmezéért, amelyet a Spectre - A Fantom visszatér című filmben viselt.

Michael G. Wilson és Barbara Broccoli, a Bond-filmek producerei elmondták, hogy nagyon örülnek az aukció sikerének, és a bevételből 45 rendkívül fontos munkát végző jótékonysági szervezet részesedik.

Kapcsolódó írásaink