Kultúra

Hatvanöt éve remélünk, ikszelünk, álmodozunk, és ez a kitartás nem lankad – 65 éves lett az Ötöslottó

Szuperkoncerttel ünnepelte a 65. születésnapját az Ötöslottó
2022.október 1-én a Puskás Aréna Szoborparkjában. A grandiózus eseményen idén a hazai zenei élet legfelkapottabb előadói léptek színpadra. A Valmar, a Follow the Flow és Rúzsa Magdi zenéje szórakoztatta az eseményre érkező tömeget.

Hatvanöt éve remélünk, ikszelünk, álmodozunk, és ez a kitartás nem lankad – 65 éves lett az Ötöslottó
Rúzsa Magdi koncertje
Fotó: MH/Purger Tamás

Az ötöslottó 1957. március 7-én, vagyis 65 éve indult hódító körútjára. A játék értékesítése 1957. február 13-án kezdődött, az első számhúzást pedig március 7-én tartották. „Reszkess Totó, jön a Lottó!„ a korabeli sajtó már 1957. év elején érezte, hogy az új lottójáték bevezetése komoly konkurenciát jelenthet a sportfogadási játéknak, az Ötöslottó pedig beváltotta a hozzá fűzött reményeket és meghódította az országot.

Az első húzáson nem született telitalálatos, de heten örülhettek négytalálatosuknak, az első jackpotot pedig április 7-én vihették haza. A szerencsés nyertes 855 ezer forintnyi főnyereménynek örülhetett. Az összeg nagyságát az is jól szemlélteti, hogy akkoriban 1 forint volt egy liter tej, 90 fillér volt egy kiló kenyér és 30 fillér egy tojás.

A főnyeremény boldog tulajdonosa akkor még nem is tudta, hogy nyerőszámaival történelmet írt, hiszen nem csak az Ötöslottó első főnyereményének nyertesét üdvözölhettük, hanem egy hagyomány elindítóját is. A nyertes saját, valamint gyermekei életkorát játszotta meg, így a 23, 26, 33 és 37 éves gyermekei mellett a 66 éves szerencsés örökre beírta magát a számsorsjátékok történetébe.

Rúzsa Magdi koncertje
Rúzsa Magdi koncertje
Fotó: MH/Purger Tamás

Mager Andrea a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy a zenekarok összeállításának az volt a koncepciója, hogy a felnőttek széles rétegét szólítsák meg az ingyenes koncerttel, hiszen a lakosság 98 százaléka ismeri a játékot és legalább négy millió nagykorú játszik rendszeresen.

Arra kérdésre, hogy lottózik-e, azt a választ adta, hogy amióta a Szerencsejáték Zrt.-hez került, ismeri a felméréseket és ezek alapján kijelentheti, hogy a korosztályának megfelelően viselkedik, ismeri az ötöslottót, rá lehet beszélni a hatoslottóra, néha pedig a Skandinávlottót vesz. Szeret sorsjegyet vásárolni és ő az, aki az összes elérhetőségét is megadja, ha játékoskártyát vásárol. Nem rendszeresen, de szeret játszani.

A korábbi felmérésekből az is kiderült, hogy a koncertre látogatók azt szerették volna, ha egy jótékony cél is kiegészítené az eseményt. Így a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel, a már évek óta fennálló partneri viszonyt kibővítették ezekre a koncertekre.

„Az Ökumenikus Segélyszervezet hazánk egyik legnagyobb
segítőszervezete. A Szerencsejáték Zrt. a társadalmi felelősségvállalás jegyében hosszú évek óta partnerkapcsolatban áll velünk. A vörösiszap katasztrófa, az árvíz vagy a covid idején is segítő kezet nyújtottak. A Játék határokkal elnevezésű programban a felelős játékra hívjuk fel a figyelmet az iskolákban és más közösségekben.

Ezek a nagyszabású koncertek, amelyek több tízezer embert mozgatnak meg, hihetetlen erőt jelentenek, mert az emberek szeretnek segíteni. Egy jó célért döbbenetes tömegek mozdulnak meg. Itt, a mai napon megvásárolt szerencsejáték termékekből a szervezetünk Kapaszkodó-programját lehet támogatni, ami egész évben működő országos program. 

Háromezer rászoruló gyermek támogatásáról gondoskodunk. Ingyenes fejlesztő foglalkozásokat, táborokat, közösségi programokat biztosítunk nekik, az adományozókon keresztül.” – mondta el a Magyar Hírlapnak Gáncs Kristóf az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs
igazgatója.

Közben a színpadra lépett a fiatalok elsőszámú kedvence, a VALMAR, akikhez két dal erejéig, a poplegenda Szikora Róbert is csatlakozott. A szervezők az együttes egyik tagjának, Marics Petinek a születésnapját sem felejtették el megünnepelni egy tortával.

Az együttes tagjai elmondták lapunknak, hogy kissé aggódtak, hogy hogyan állnak majd színpadra, mert a születésnapos Marics Peti megbetegedett, de szerencsére „csak” megfázott és néhány nap alatt meggyógyult.

Az MTVA EMA hazai közönségkedvenc Follow The Flow színpadra lépésekor már közel 50 ezren tomboltak a Szoborparkban. A másfél órás koncert előtt a fúk annyit elárultak nekünk, hogy minden fellépés előtt van bennük egy egészséges drukk, de amint megszólal a zene azonnal otthonossá válik számukra a környezet és érzik a közönség szeretetét.

Az estét pedig Magyarország legsikeresebb énekesnője, Rúzsa
Magdi másfél órás, különleges színpadi elemekkel kiegészített show-ja zárta. Érdemes megjegyezni azt is, hogy nagy figyelmet fordítottak az akadálymentesített lelátó kibővítésére, amely annyira megtelt, hogy tapodtat sem lehetett mozdulni a showműsor végig.