Kultúra

Tiszteletbeli lovagi címet kapott a 90 éves John Williams

John Williams, a Star Wars zeneszerzője és Bob Iger, a Walt Disney vállalat volt elnöke is szerepel II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján – írta a BBC News. A 90 éves Williams filmzenei életművéért, Iger pedig a brit–amerikai kapcsolatokhoz való hozzájárulásáért kapott tiszteletbeli lovagi címet. Kitüntetik Ken Hom séfet és televíziós műsorvezetőt is.

Tiszteletbeli lovagi címet kapott a 90 éves John Williams
John Williams a kilencvenedik születésnapjára rendezett eseményen a pulpituson, előtte Harrison Ford színész, ezúttal műsorvezetői szerepkörben
Fotó: AFP/Jesse Grant

Nyilvánosságra hozták a szeptember 8-án elhunyt brit királynő, II. Erzsébet  által adományozott utolsó lovagi címek kitüntetettjeinek listáját. Tiszteletbeli lovagi címet ketten kapnak, az amerikai Bog Iger és az ugyancsak amerikai John Williams.

John Williams a világ egyik legjelentősebb filmzeneszerzője, hosszú pályafutása alatt számos díjat kapott, köztük öt Oscar-díjat is. Olyan produkciók zenéit komponálta, mint A cápa, az E.T. – A földönkívüli, a Harry-Potter-filmek, a Ryan közlegény megmentése, a Jurassic Park, a Schindler listája és az Indiana Jones-filmsorozat. Legutóbbi munkái közé tartozik Steven Spielberg The Fabelmans című filmjének zenéje. A rendező pályafutásának kezdeteit felidéző alkotás a közelmúltban elnyerte a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját, a közönségdíjat.

A külföldi állampolgároknak adományozandó tiszteletbeli kitüntetésekre a brit külügyminiszter tesz javaslatot. Az uralkodó – korábban II. Erzsébet, mostantól már III. Károly – hagyja jóvá a névsort, majd a jelölteknek levelet küldenek, és ha a jelölt elfogadja a kitüntetést, akkor válik hivatalossá.

Kapcsolódó írásaink