Kultúra

Meghalt Axt László, a kopftrapéz királya

Életének 73. évében elhunyt Axt László, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett, Jászai Mari-díjas artistaművész – tudatta szerkesztőségünkkel a Nemzeti Cirkuszművészet Központ.

Meghalt Axt László, a kopftrapéz királya
Axt László
Fotó: Fővárosi Nagycirkusz/Urbán Ádám

Axt László artista dinasztia tagjaként, lakókocsiban látta meg a napvilágot. Édesapja, „Nagy Ervinó” volt a példaképe, tőle örökölte a trapéz iránti szeretetét is. Artistapályáját testvérével, Jánossal közös fejenállás egyensúlyozó produkcióval kezdte, majd a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat szakemberei szerződést ajánlottak nekik a Fővárosi Nagycirkuszban.

1970-ben ismerkedett meg későbbi feleségével, Eötvös Ibolyával, akivel Duo Axt néven trapézszámmal világszerte a legnevesebb cirkuszokban kápráztatták el a közönséget, többek között nyolc éven át az amerikai Ringling Circusben. 1989-ben első helyezést értek el a Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon.

Axt László nevéhez fűződik a veszélyes, egyszemélyes saroktrapéz szám, amelyet az 1984. március 1-jén bekövetkezett balesete miatt hagyott abba. Az egész ország drukkolt a bámulatos artistaművész felépüléséért, aki gyógyulását követően visszatért a magasba. Egy ideig A Három Axt néven lépett fel feleségével és lányával, a Porond Csillaga díjas és többszörös Cirkuszfesztivál díjas Axt Elizabethtel. Apa és lánya 1994-től 1996-ig Duo Axt néven varázsolta el a közönséget, majd László abbahagyta az aktív munkát, de éveken át otthonában tanította a leendő artistaművészeket.

Axt László, a „kopftrapéz királya” szeptember 25-én, 72 éves korában hunyt el. Kitartása, precizitása, szerénysége, szorgalma, bátorsága és elhivatottsága példaértékű.

A Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúzik Axt László artistaművésztől.