Kultúra

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál november 4. és 6. között a Zeneakadémián

A klasszikus gitárzene nemzetközi nagyságai Budapesten

A hazai közönség egyik nagy kedvence, David Russell Grammy-díjas brit gitárművész ad szólókoncertet és tart mesterkurzust a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon, amelyet idén november 4. és 6. között rendeznek meg A gitár színei címmel.

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál november 4. és 6. között a Zeneakadémián
David Russell Grammy-díjas gitárművész már a korábban a budapesti közönség kedvence lett
Fotó: Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál

A nemzetközi hírű fesztivált Eötvös József gitárművész, a Zeneakadémia egyetemi tanára hívta életre kilenc évvel ezelőtt. Idén A gitár színei mottót kapta a hiánypótló programsorozat, amelyen a szakmai közönség mellett a klasszikus gitár hangszer szerelmeseit is szeretettel várják. 

A már megkedvelt előadó, David Russell brit gitárművész mellett megismerhetjük a szintén nemzetközi hírű horvát Zoran Dukic különösen érzékeny és színes gitárjátékát. A Montenegrin Gitárduó koncertje a gitárt mint kamarahangszert helyezi fókuszba, maradandó zenei élményekkel ajándékozva meg közönséget. Minden művész nyilvános mesterkurzust tart, amelyet a laikus érdeklődők hallgatóként követhetnek, látogathatnak.

David Russell a londoni királyi Zeneakadémia tanára, világhírű gitárművész lesz a fesztivál egyik vendége, aki 2019-ben nagy sikerrel adott koncertet a fesztiválon. Számos elismerése és díja közül kiemelésre méltó a Grammy-díj, amelyet mint legjobb klasszikus zenei szólista kapott Aire Latino című lemezével. Russell számos egyetem díszdoktora, 2018-ban pedig ünnepélyes keretek között bekerült az Amerikai Gitár Alapítvány (Guitar Foundation of Amerika) hírességek csarnokába. Személyében egy legenda érkezik Magyarországra.

Zoran Dukic gitárjátékának egyedülálló kifejezőerejét és híres költőiségét is megismerheti a hazai közönség a fesztiválon. A zágrábi születésű Dukic az egyetlen gitárművész, aki megnyerte mindkét Andrés Segovia-versenyt, Granadában és Palma de Mallorcán, valamint F. Sor, M. Ponce, M. de Falla, F. Tárrega és még számos egyéb művésznek szentelt versenyt. A versenyeredmények mellett különlegesen érzékeny játéka indította el világszintű karrierjét, mára pedig már az egyik legkiválóbb gitárművésznek tartják.

Zoran Dukicsot napjaink egyik legjelentősebb gitárművészének tartja a szakma
Zoran Dukicsot napjaink egyik legjelentősebb gitárművészének tartja a szakma
Fotó: Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál

A fesztivál egyik különleges fénypontja lesz a Montenegrin Gitárduó, amely két kiváló montenegrói klasszikus gitáros – Goran Krivokapić és Danijel Cerović – fúziója. A duót gyakran hívják meg a világ tekintélyes nemzetközi színpadaira, hogy hangversenyeket adjanak, előadásokat és mesterkurzusokat tartsanak, két gitárra írt versenyműveket adjanak elő, és fontos versenyeken zsűrizzenek. A Montenegrin Gitárduó széles repertoárjában régizenei átiratok és eredeti, 19., 20. és 21. századi kompozíciók egyaránt szerepelnek. „A Montenegrin csapatának összhangja olyan tökéletes, hogy gyakran az az érzésünk, mintha csak egy előadó lenne” – írta róluk David Denton zenekritikus.

Nem mindennapi összhang jellemzi a Montegrin duó előadását
Nem mindennapi összhang jellemzi a Montegrin duó előadását
Fotó: Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál

A koncertek a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében, illetve a Nagyteremben zajlanak majd. A részletekről és jegyekről a fesztivál weboldalán lehet tájékozódni.

Kapcsolódó írásaink