Kultúra

Évadzáró társulati ülés a Nemzeti Színházban

Összesen százhuszonhárom különböző produkcióval és közel háromszáznyolcvan előadással várta a közönséget az idei évadban a Nemzeti Színház, amely hét premiert tartott. Így összegezte számokban az elmúlt színházi évet Vidnyánszky Attila vezérigazgató a Nemzeti Színház keddi, évadzáró  társulati ülésén.

Évadzáró társulati ülés a Nemzeti Színházban
Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zso

Vidnyánszky hozzátette, a számok jól mutatják azokat a prioritásokat is, amelyek mentén a teátrum működik. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a saját székhelyén kívülre is vigyen előadásokat, ugyanakkor befogadóként is működjön. Az eseményen átadták a teátrum kitüntetéseit is: a Farkas–Ratkó-díjat Herczegh Péter, a Sinkovits Imréről elnevezettet Bordás Roland, a Szörényi Éva-díjat pedig Barta Ágnes színművész kapta.

A Németh Antal-díjat Szekér Anna nemzetközi kapcsolattartó nyerte el. A „háttérmunkásokat” elismerő Kulissza díjat Kóczián Tiborné öltöztető vehette át. Az is elhangzott, a nyári turné részeként június 18-án  a Szarvasi Vízi Színházban, majd augusztus 2-án az Ördögkatlan Fesztiválon Örkény István Tóték előadása lesz látható, a Gyulai Várszínház színpadán augusztus 12-én mutatják be Tamási Áron Tündöklő Jeromos című darabját, augusztus 20-án pedig Kolozsvárra utazik a Csíksomlyói passió.

Kapcsolódó írásaink