Kultúra

Budapesten tartja kongresszusát a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége

Hatvan év után ismét Budapest ad otthont a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége (FIAF) kongresszusának április 24. és 29. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az eseményre több száz filmes szakembert várnak a világ minden tájáról.

Budapesten tartja kongresszusát a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége
Az Uránia Nemzeti Filmszínház épülete
Fotó: Facebook / Uránia Nemzeti Filmszínház

Az esemény házigazdája a Nemzeti Filmintézet (NFI), központi témája a nem játékfilmes gyűjtemények megőrzése, digitalizálása és a közönséghez való eljuttatása - tájékoztatott az NFI csütörtökön.

A kongresszus célja, hogy a nemzetközi szakemberek előadásaiból a résztvevők válaszokat kapjanak arra, miként lehet a nem játékfilmes mozgóképes örökséget hatékonyabban elérhetővé tenni a nagyközönség és a szakmai felhasználók számára.

A programban a szimpózium előadásaihoz vetítési program is kapcsolódik. FIAF kongresszusán mutatják be először az NFI - Filmarchívum és Filmlabor által digitálisan restaurált A munkászubbony című filmet, amely 2017-ben került elő az amszterdami EYE Filmmúzeumban. Az 1914-ben készült, 39 perces némafilm Hegedűs Gyula (1870-1931), korának egyik legnagyobb színészegyéniségének egyetlen fennmaradt filmje, amelyet a Jazzical Quintet élő zenei kíséretével élvezhet a konferencia közönsége.

A szimpóziumok között szerepel a NFI filmarchívuma munkatársának, Torma Galinának az előadása is, amelyben részletesen ismerteti a több mint 100 éves magyar filmhíradók azonosításának, rekonstruálásának, digitalizálásának és közzétételének munkálatait.

A FIAF idei kongresszusa iránt nagy az érdeklődés, több mint 100 filmes intézményből 240 szakember érkezik Budapestre a világ minden tájáról, köztük az európai, amerikai és ázsiai filmarchívumok vezető munkatársai. Emellett nemzetközi egyetemek és szakmai kiállítók is részt vesznek.

A budapesti FIAF kongresszus kitűnő lehetőség arra, hogy a magyar filmörökségre és annak megőrzése érdekében végzett munkánkra irányítsuk a nemzetközi figyelmet - idézi a tájékoztató Ráduly Györgyöt, az NFI Filmarchívum igazgatóját, aki kiemelte: a filmmegőrzés most először került a kultúrstratégiai területek közé jelentőségének megfelelő hangsúlyt adva ezzel a nemzeti filmvagyon védelmének és széleskörű megismertetésének. A kongresszus a nemzetközi együttműködések erősítése, valamint a nagyvilágban kallódó mozgóképes kincseink felkutatásának előmozdítása szempontjából is nagyon fontos - tette hozzá.

A Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségét (FIAF) 1938-ban alapították Párizsban. Napjainkban 79 országból összesen 170 tagja van. A szervezet irányelveket és ajánlásokat fogalmaz meg a film megőrzésével, felújításával és a közönséghez való eljuttatásával kapcsolatban, elméleti és gyakorlati vonatkozásban egyaránt.