Kultúra

Lírai kisjátékfilmet írt és rendezett Ákos

Bemutatták Ákos első kisjátékfilmjét kedden az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Magunkra maradtunk című 27 perces filmet az előadóművész írta és rendezte, alapjául pedig tavaly megjelent – három utánnyomásnál tartó – kötete, az Ezt nem lehet megúszni két novellája, A taxis és a Magunkra maradtunk szolgált.

Lírai kisjátékfilmet írt és rendezett Ákos
A film alapjául Ákos tavaly megjelent – három utánnyomásnál tartó – kötete, az Ezt nem lehet megúszni két novellája, A taxis és a Magunkra maradtunk szolgált
Fotó: Facebook / Ákos

A főszereplő a taxis, aki felidézi az életét, idősödő, magára maradt emberként igyekszik megtalálni a helyét a világban, értelmezni a változásokat. Az általa felidézett alakok, élethelyzetek elevenednek meg aztán Budapest utcáin, miközben a novellából ismert leveleket is újra hallhatjuk, még több mélységgel. Visszatérő eleme a filmnek, hogy elidőzik egy-egy tekinteten, emberi sorsokat felvillantva, szavak nélkül, a színészi jelenléttel.

Mindezt erős kontrasztokkal teszi, minden momentumnak súlyt adva, erős líraisággal, látványos képekkel, szokatlan perspektívákkal. Ákos saját családjának történetei, képei is megjelennek, és legalább ennyire a néző is felismerheti saját magát, a saját sorsát.

A film főszereplője Papp János, a további szerepekben pedig Piros Ildikót, Nagy Marit, ifj. Vidnyánszky Attilát, Trill Zsoltot, Pápai Erikát, Sári Évát, Szász Júliát, Sára Bernadette-et, Cseke Pétert, Vecsei H. Miklóst, Eperjes Károlyt, Hábermann Líviát, Pindroch Csabát, Méhes Lászlót, Kubik Annát, valamint az író-rendező lányát, Őri-Kovács Júliát láthatjuk. A kisjátékfilm zenéjét is Ákos szerezte.

Kapcsolódó írásaink