Kultúra

Kiderült, ki építheti meg a Hortobágyi Deportálások Emlékhelyét

Sikeresen zárult a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által meghirdetett – a Hortobágyi Deportálások Emlékhelye fejlesztését célzó – meghívásos, kétszakaszos építészeti tervpályázat. A Bíráló Bizottság elnöke Rétvári Bence, parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes volt, a tervpályázat nyerteseként a Bivak studio pályázata került kiválasztásra.

Kiderült, ki építheti meg a Hortobágyi Deportálások Emlékhelyét
A Bíráló Bizottság elnöke Rétvári Bence, parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes volt, a tervpályázat nyerteseként a Bivak studio pályázata került kiválasztásra
Fotó: Budapest Fejlesztési Központ

Határozatban döntött a kormány arról: épüljön meg a Hortobágyi Deportálások Emlékhelye, a kommunista diktatúra idején internáló- és kényszermunkatáborként, illetve hadifogolytáborként működtetett létesítmény egykori helyszínén. A hortobágyi zárt táborok egykori területén a méltó megemlékezés, a közös nemzeti emlékezetpolitika formálása és a jövő nemzedék oktatása-nevelése céljával látogatóközpont, továbbá egy interaktív és a modern technológiát felhasználó kiállítás létesül. A fejlesztés kiemelt célja az is, hogy a hortobágyi táborvilágba hurcolások története, – amely ma kevéssé ismert a köztudatban – minél szélesebb körhöz eljusson.

Az Emlékhely fő üzenetei: a kitelepítések közvetlen és közvetett, hosszútávú kiszakító, társadalmi szempontból is nehezen feldolgozható hatásai; a magyarországi kommunizmus romboló eszközeinek megismertetése az új generációkkal; a családokat, sőt a társadalmat ért traumák megértése, feloldása.

A megtervezendő épület és környezete legyen egyben az emlékezés, a kegyelet és a történelmi gondolkodás emlékműve, amely a jelen, sőt a jövő lehetőségeit felhasználó építészeti, műszaki, kiállítástechnikai eszközökkel, innovatív megoldásokkal, magas építészeti minőséggel és műszaki színvonalon ad lehetőséget a korszak bemutatására, a célok megvalósítására, és lehetőség szerint a hely kulturális örökségéből kiinduló építészeti formával illeszkedjen a tájba.

A szakma jeles képviselőiből álló Bíráló Bizottság a Bivak studio pályázatát tartotta leginkább alkalmasnak arra, hogy megépítsék a Hortobágyi Deportálások Emlékhelyét.

A tervezett épület megjelenése egészében újszerű, eredeti megoldásokat tartalmazó, a funkciót kiemelkedő módon kiszolgáló, környezetével együtt élő, reális építési megoldásokat alkalmazó, átgondolt pályamű. A részletes bírálat során kiemelt figyelmet kapott az építészet és a tájba illő viselkedés párbeszéde. A pályamű mindezt megtalálta. A felmutatott mű olyan szakmai alázatról ad tanulságot, amely a térség környezetalakításában is példamutató. A terv az egykori történelmi események világától egészen a mai kor jövőbemutató üzenetátadásra alkalmas egységes gondolatiságra épül.

A 14 darab beérkezett pályázatból a következők nyertek el helyezést:

  1. helyezett: Bivak Studo Kft.

  2. helyezett: Arch-Studio Kft.

  3. helyezett: 3H építésziroda Kft.