Kultúra

Meghalt Dobos Attila

Nyolcvanéves korában meghalt a Táncdalfesztiválok sztárja, és rengeteg felejthetetlen magyar sláger szerzője, Dobos Attila - tudta meg a Blikk. A hírt testvére, Dobos Zsuzsanna erősítette meg az MTI-nek.

Az ismert előadó 1941. április 27-én született és már a húszas éveire befutott énekes lett. A táncdalfesztiválok egyik elsőszámú kedvencévé vált, 1968-ban pedig már saját válogatás lemeze is megjelent. Ettől kezdve minden évben előadóként, zeneszerzőként a verseny egyik sztárja volt.

A könnyűzenében páratlan sikereket tudhatott magáénak. A hatvanas évek egyik legsikeresebb slágerszerzője volt. Írt slágert Hoffer Györgynek (Se veled, se nélküled), Aradszky Lászlónak (Isten véled édes Piroskám; Annál az első ügyetlen csóknál; Még ide-oda húz a szív), Zalatnay Saroltának (Szervusztok régi barátok), Mary Zsuzsinak (Mama; Cseresznyeárus lány dala; Csúnya fiú; Piros pezsgő; Trombitás; Te vagy az oda-ideálom), Harangozó Terinek (Mama úgy szeretlek én; Minden ember boldog akar lenni; Minden nap, mikor eljön az este), Korda Györgynek (Csinálj, amit akarsz) és Koncz Zsuzsának (Most az egyszer táncoljunk egy tangót).

Saját előadásában vált ismertté a Kövek a vízparton, a Rózsák illatozzatok, a Krisztina, A boldogságtól ordítani tudnék vagy az Albérlet az emeleten. Dobos Attila táncdalai című válogatáslemeze 1968-ban jelent meg, ezen hat dalát maga énekli.

Gyakran lépett színpadra feleségével, Mary Zsuzsival, akivel 1965-ben házasodtak össze és öt évig voltak együtt.

Amikor külföldre települt át, a rádióadók a dalainak sugárzását abbahagyták, a lemezét betiltották, és a boltokból megsemmisítés céljából visszavonták. Később visszatért Magyarországra, 1985-ben jelent meg második lemeze Dobos Attila új dalai címmel. 1991-ben tette közzé Az ember tragédiája című operáját. 2020-ban Szenes Iván életműdíjat kapott.

Negyedik feleségétől három gyermeke született.