Kultúra

Sorozat készül Karikó Katalinról

Világsztárrá vált 2021-ben Karikó Katalin: a hírvivő RNS úttörőjének alakját Sarah Paulson, az Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő formálja meg az HBO készülő sorozatában, amely a COVID-19 vakcina kifejlesztéséről szól, tudatta lapunkhoz eljuttatott közleményében a Szegedi Tudományegyetem.

Sorozat készül Karikó Katalinról
Karikó Katalin alakját Sarah Paulson tolmácsolja
Fotó: SZTE

Várhatóan tudós nők és döntéshozó férfiak együttműködéseként, a kétpólusú politika és a globális cégvilág harcaként mutatja be az HBO a COVID-19 pandémia legyőzésére hivatott új típusú oltóanyagok kifejlesztését.

A „The First Shots” című, amerikai fókuszú filmsorozat alapja Brendan Borell azonos főcímű könyve. A filmsorozathoz a szereplőválogatás elkezdődött – tudatta a complex.com híre.

A tudósok közül Karikó Katalin felfedezései alapozták meg a Pfizer/BioNTech és a Moderna mRNS-alapú oltóanyagát. A Szegedi Tudományegyetemen biológus oklevelet, majd biokémikus doktori címet szerző, az mRNS-sel Magyarországon megismerkedő kutató számtalanszor elmesélte már életútját. Karikó Katalin arról is őszintén nyilatkozott, hogy „a lehetőségek hazájának” tekintett Amerikában a mellőzöttség közepette és komoly nehézségek árán folytatta a kutatómunkát. A tudományos meggyőződése melletti kitartása olyan felfedezésekhez vezetett, amelyekkel az érzékeny hírvivőt, az mRNS-molekulát az orvosi alkalmazásig juttatta.

Az amerikai University Pennsylvania adjunktusa, a németországi BioNTech cég alelnöke, a magyarországi Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora alakját a filmsorozatban Sarah Paulson formálja meg. A színésznő játssza – például – Ratched nővér ikonikus alakját a Netflix-sorozatban, amely Ken Kesey „Száll a kakukk fészkére” című regénye előzményeiről gondolkodtat el. Az Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színésznőt láthatjuk még a „Mi kell a nőnek?” vígjátékban, vagy a „12 év rabszolgaság” című, 3 Oscar-díjat nyert filmben. Főszerepet kapott az igaz történeteken alapuló „American Crime Story” című antológia-sorozatban.

Az HBO készülő limitált sorozatában Karikó Katalinon kívül föltűnik majd Kizzmekia Corbett amerikai vírusimmunológus, valamint Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem professzorának alakja is. A három tudós nőt a koronavírushoz kötődő munkájukon kívül néhány közösen elnyert kitüntetés is összeköti.

Az HBO sorozatban a döntéshozók közül kiemelődik az amerikai elnökök tanácsadója, a virológus Anthony Fauci, a Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) igazgatója. A COVID-19 járvány idején a maszkviselés szorgalmazásáról „híressé lett” orvost Martin Short személyesíti meg.

Az amerikai elnökök közül Donald Trump kap szerepet a filmben, Jared Leto megformálásában. A hatalommal rendelkező politika melletti üzleti világból Albert Bourla, a Pfizer és Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója játszmáira, vagyis az mRNS-alapú vakcinákat gyártó két világcégre irányul a reflektorfény a HBO limitált sorozatában.

Kapcsolódó írásaink