Kultúra

Advent a Várkert Bazárban

Idén hetedik alkalommal rendezzük meg a Várkert Bazár adventi programsorozatát. Tavaly a hatodik eseménysorozaton csak online tudtunk ünnepi hangulatot kínálni a közönségünknek, ezért most tartalmasabb kínálattal készülünk és időben is tágabban értelmezzük az ünnepi időszakot. Advent ünnepi hétvégéi mellett már november 22-én Schubert muzsikájával hívunk Téli utazásra és december 30-án évzáró koncerttel búcsúzunk az esztendőtől.

Advent a Várkert Bazárban
November 22-én kezdődik a Várkert Bazár adventi programsorozata
Fotó: Várkert Bazár

Az adventi hétvégéken ingyenes kézműves programokkal, családi workshopokkal, kortárs iparművészeti vásárral és különleges hangulatú zenei produkciókkal, valamint karácsonyi tematikájú vezetett sétával várjuk a közönséget. Az esti koncertek előtt a fellépőkkel közösen meggyújtjuk a Hello Wood által alkotott adventi koszorú egy-egy gyertyáját, és néhány ünnepi gondolat megfogalmazásával tesszük meghitté az adventi várakozást. A részletes leírások és pontos időpontok programjainkkal kapcsolatban a www.varkertbazar.hu oldalon frissülnek folyamatosan.

Ahhoz, hogy idén valóban közösen ünnepelhessünk, fontos, hogy mindannyian betartsuk a járványügyi szabályokat. Éljünk a maszk és az oltás nyújtotta védelemmel, hogy semmi se árnyékolja be a családi együttlétet. Idén a Várkapitányság a Regőczi Alapítvánnyal, a Covid-árvák számára szervez jótékonysági gyűjtést iparművészeti vásárunk keretében. A vásár fővédnöke és az alapítvány életre hívója Magyarország köztársasági elnökének felesége, Herczegh Anita asszony. Az alapítvány céljaira történő gyűjtés mellett szeretnénk élményekkel megajándékozni a pártfogoltjaikat, ezért a Bohém Kiskarácsony c. előadásra biztosítunk számukra jegyeket.

A november 12-ei sajtótájékoztatónkon a Várkert Bazár adventi kínálatának különlegességeit Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese ismertette, vadonatúj eseményeinket pedig népszerű művészek mutatták be. Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész avatta be a hallgatóságot, hogy Schubert Téli utazás című művében hogyan helyettesítik hangszerek az énekhangra írt részeket a Bogányi Trió előadásában. Tóth Vera Artisjus-díjas énekesnő mesélt az Ünnep, újra együtt! koncertjéről, melyet a Budapest Jazz Orchestra zenészei mellett igazi sztárvendégek tesznek feledhetetlenné. Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke arról beszélt, miként eleveníti fel a régmúlt karácsonyait a BFTZ ünnepi koncertje a barokk muzsikától a jazzig. Delov Jávor, a Random Trip zenekar művészeti vezetője a Tabán a házban című évzáró koncert részleteit mutatta be.