Kultúra

Brüsszelben is óriási siker az Elk*rtuk című film

Az alkotók részvételével óriási nemzetközi érdeklődés közepette  Brüsszelben a Cinema Galeries moziban is bemutatták az Elk*rtuk (angol címén: The Cost of Deception) című politikai krimit, amelyet Magyarországon 115 ezren láttak idáig. A Polgári Magyarországért Alapítvány Brüsszeli Képviselete és a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság szervezésében rendezett filmbemutatón Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának vezetője arról beszélt, hogy  Gyurcsány Ferenc utasítására a saját miniszterelnöki hazugságai ellen tiltakozók letörésére és a baloldali kormány ellen tüntetők megfélemlítésére tömegesen törvénytelen rendőri erőszakot alkalmaztak Budapest utcáin. Hangsúlyozta:  „Soha el nem évülő politikai bűn, hogy politikai parancsra, hideg fejjel és előre kitervelten a szó szoros értelmében véres rendőrcsizmák tiporták a jogállamiságot Magyarországon”, mint mondta:  „ez nyílt hadüzenet volt a legelemibb demokratikus és jogállami normák ellen.”

Brüsszelben is óriási siker az Elk*rtuk című film
Brüsszelben volt az Elk*rtuk című magyar játékfilm nemzetközi premierje
Fotó: Polgári Magyarországért Alapít

Az Elk*rtuk című alkotás brüsszeli bemutatója után Kálomista Gábort, a film egyik producerét a brüsszeli reptéren értük el. Mint lapunknak elmondta, a film bemutatója remekül sikerült, és rengeteg külföldi kíváncsi rá. A vetítést követő beszélgetésen főként a közönséget főként az érdekelte, hogy a vásznon látottakból mennyi volt az, ami a valóságban is így történt. Mint Kálomista Gábor kiemelte, hogy a külföldiek hihetetlennek érezték, hogy mindez megtörténhetett Magyarországon. Maga a film, a politikai krimi is érdekelte őket, a fogadáson késő estig faggatták az alkotókat, és sztároknak kijáró fogadtatásban részesítették a jelenlevő színészeket.

Kálomista kiemelte, a nemzetközi közönség reakciója is megerősítette, hogy az Elk*rtuk, mint filmalkotás megállja a helyét, hiszen lekötötte a nézőket, és amit láttak, az nagyon erősen foglalkoztatott mindenkit, illetve a film vitát, és remélhetőleg érdemi párbeszédet indított el idehaza. Megtudtuk, hogy az érdeklődők hamarosan Londonban és Rómában is láthatják a magyar politikai krimit, amely felfedi a 2006-ban kiszivárgó őszödi beszéd után történteket, illetve hogy a brüsszeli mozi műsorán tartja a fordulatos nyomozós filmet.

Kálomista Gábor és  Magyar Ágnes Zsófia, a Polgári Magyarországért Alapítvány brüsszeli képviseletvezető-helyettese
Kálomista Gábor és Magyar Ágnes Zsófia, a Polgári Magyarországért Alapítvány brüsszeli képviseletvezető-helyettese
Fotó: Polgári Magyarországért Alapít

Azt is tervezik, hogy nemzetközi filmfesztiválokon indítják az alkotást. Kálomista Gábor hangsúlyozta azt is, hogy a magyarországi bemutató óta több vetítésre is meghívták azokat a baloldali politikusokat, expolitikusokat és szakértőket, akiket a színészek alakítanak az Elk*rtuk című filmben, de rendre üres marad a helyük, és csak a saját szcénájukon belül hajlandók reagálni a látottakra. „Pedig nem mi írtuk ezt a történetet, hanem ők. Nem mi mondtuk az őszödi beszédet, és nem mi lövettünk, hanem ők.”

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának vezetője köszöntőjében arról beszélt: A magyar baloldal valamennyi meghatározó politikai pártja közismerten posztkommunista politikai erő, az '56-os forradalmat vérbe fojtó, a szabadságharc utáni brutális megtorlásokat végrehajtó Kádár János-, Münnich Ferenc-, Biszku Béla- és Apró Antal-féle kommunista pártnak, az MSZMP-nek az utódpártjai, illetve az utódpártból kivált másik utódpártok, valamint az utódpártokból származó politikusok szervezetei.

Szavai szerint a posztkommunista utódpártok, a magyar baloldal derékhada a rendszerváltoztatás óta nem képes megemészteni 1956 örökségét. A megtorlók utódpártjaiból, a posztkommunista erőkből álló magyar baloldal demokratikus politikai legitimációját ugyanis megkérdőjelezi az 1956-os forradalom öröksége.

Kiemelte: példátlan, hogy egy uniós tagországban a politikai tiltakozást a diktatúrákra jellemző módon a rendőrterror eszközével verjenek le, a hatalomtól eltérő véleményen lévő ártatlan emberekkel szemben pedig fizikai és büntetőjogi megtorlást alkalmazzanak.

Hozzátette: „Brüsszel urai 2006-ban mégis hallgattak és azóta is mélyen hallgatnak a jogállamiságot alapjaiban megrengető gyurcsányi erőszakkal kapcsolatban”.

Kijelentette: Brüsszel nem a közös európai értékek védelmében és nem is a jog rendelkezései alapján cselekszik, hanem kizárólag a baloldali testvérpártiság véd- és dacszövetsége alapján jár el.

„A magyarokat, a jogállamiságot és a demokráciát egyaránt cserbenhagyó cinkos falazás és hallgatás a 2006. október 23-i Gyurcsány-féle rendőrterrorral kapcsolatban teljességgel hitelteleníti a brüsszeli bürokraták minden szövegelését a jogállamiságról” - mondta.

A magyar baloldalt soha többé nem szabad még a hatalom közelébe sem engedni, mert máskülönben újra fegyvert fog a nemzetére – zárta a filmbemutató alkalmából mondott köszöntő szavait a képviselő.

Kapcsolódó írásaink