Kultúra

Barátai, pályatársai búcsúznak Oszter Sándortól

Barátai, pályatársai búcsúznak a 73 éves korában elhunyt Betyárkirálytól: Oszter Sándorra emlékezik a magyar színházi élet színe-java.

Barátai, pályatársai búcsúznak Oszter Sándortól
Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész. A felvétel 2013. július 3-án, a művész budapesti otthonában készült
Fotó: MTI/Beliczay László

Nyertes Zsuzsa és Oszter Sándor jövő héten együtt játszottak volna egy színdarabban, a színésznő is gyászolja kollégáját.

„Egyszerűen képtelen vagyok felfogni a halálhírét” – mondta Nyertes Zsuzsa, akivel egy színdarabban épp férjet és feleséget játszottak, a jövő héten lett volna újabb előadásuk.

„Jövő héten, november ötödikén játszottuk volna Budapesten Márai Sándor A Kassai polgárok című művét, amiben a feleségét alakítom Sanyinak... Imádtam vele játszani, ő egy olyan ember, aki betölti a teret, mindenkihez volt egy kedves szava, mindig jókedvű volt. Szeretett élni, és tudott is, amit csinált, azt mindig végtelen szenvedéllyel csinálta, szerinte csak úgy érdemes, és igaza is volt... Nemrég találkoztunk, tele volt energiával, élettel...” – nyilatkozta a színésznő a Borsnak.

Bodrogi Gyula: Azt hittem, ő örökké fog élni

Bodrogi Gyula is megemlékezett régi barátjáról, Oszter Sándorról, akinek diósjenői házában még saját szobája is volt.

Bodrogi Gyula és Oszter Sándor régi jó barátok voltak, közös szenvedélyük, a vadászat is összekötötte őket – Bodroginak még saját, erdőre néző szobája is volt kollégája diósjenői házában, annyira gyakori vendég volt ott.

„Nagyon megrázott Sanyi halála, azt hittem, ő örökké élni fog. De úgy látszik, Rózsa Sándor sem bír ki mindent, nagy fájdalom ez, olyan fiatal volt még... ” – mondta a halálhír kapcsán Bodrogi.

Oszter Alexandra: Hálás vagyok Neki mindenért

Oszter Sándortól a lánya, a színészként szintén ismert Oszter Alexandra a Facebookon is elbúcsúzott. „Elment. Kiváló mesterem volt. Tanulj meg, fiacskám, komédiázni, tanulj meg kacagni, sírni, ha kell! Tanulj a rosszhoz is jó képet vágni... mert minden, minden csak komédia...! Hálás vagyok Neki mindenért. Igazán tudott élni! Az Élet színskáláján mindent megmutatott.Tudom, ezután is mindig velem lesz...” – írta a művész fotója mellett.

Objektum doboz

Szinetár Miklós: Elsőrangú filmszínész volt

Szinetár Miklós a Rózsa Sándor című sorozatban rendezte Oszter Sándort, akit még főiskolai hallgatóként választott ki a címszerepre. Az Origónak Szinetár azt mondta: ha Oszter Amerikában születik, világsztár lett volna: „Nagyon-nagyon gyászolok, nagyon szerettem, úgy hiszem, hogy ő egy elsőrangú filmszínész volt. Többször elmondtam már, hogy ha Amerikában születik, akkor világsztár lett volna belőle, így a magyar filmekben szerepelt egyedülállóan tehetségesen, szuggesztíven. Ha ott volt a képernyőn vagy a mozivásznon, nem lehetett másra figyelni. Hihetetlenül jelentős filmművész volt” – mondta.

„Főiskolai hallgató volt még, amikor én már a televízióban dolgoztam, és őt választottam a Rózsa Sándor címszerepére. Akkor nem volt ez egy kis kaland, egy főiskolai hallgatóval végigvinni egy nagy, több részes sorozatot, amelyet egy egész ország néz” – emlékezett.