Kultúra

Elhunyt Zelei Miklós

Életének 73. évében meghalt Zelei Miklós író, költő, újságíró - tudatta a család.

Elhunyt Zelei Miklós
Zelei Miklós 1978-91-ig a Magyar Hírlap újságírója volt, majd 2006-2007-ben a lap Publicisztika rovatát vezette
Fotó: MH

A közlés szerint Zelei Miklóst hosszan tartó, súlyos betegség után csütörtök hajnalban érte a halál.
Zelei Miklós 1948. november 8-án Kiskunhalason született.

Zelei Miklós pályáját a hetvenes években kezdte, kiemelkedő újságírói-szerkesztői tevékenysége elsősorban a Magyar Hírlaphoz (1978-tól 1991-ig, majd 2006-2007-ben a lap Publicisztika rovatát vezette) , a Látóhatárhoz és a Délmagyarországhoz kötődik.  Irodalmi munkásságából tizenhét kötet született.

A rendszerváltás idején szerzőtársával, Gazsó L. Ferenccel közös tényfeltáró riportregényekben mutatta be az államszocializmus valódi arcát. A politikai pszichiátriáról szóló Őrjítő mandragóra című könyvük máig hivatkozási alapmű.

A Kettézárt falu című szociográfiai dokumentumregénye négy kiadásban jelent meg és jelentősen hozzájárult az ikerfalvak közötti határnyitáshoz. A Nagyszelmenc és Kisszelmenc tragédiájából írott, Zoltán újratemetve című színdarabját Vidnyánszky Attila rendezésében a Nemzeti Színház máig műsorán tartja.

Életének 73. évében meghalt Zelei Miklós író, költő, újságíró
Életének 73. évében meghalt Zelei Miklós író, költő, újságíró
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Zelei Miklós költői, írói világában helyet kapott a valóság abszurditása és a szürreális ábrázolás - olvasható az összegzésben.

Munkásságát többek között Pro Literatúra Díjjal, Külhoni Magyarságért Díjjal, 2013-ban pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el.