Kultúra

Meghalt Jean-Paul Belmondo

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Jean-Paul Belmondo, a francia mozi szupersztárja hétfőn hunyt el párizsi otthonában - közölte Michel Godest, a világhírű francia színész ügyvédje az AFP francia hírügynökséggel.

Meghalt Jean-Paul Belmondo
Nyolcvannyolc éves korában meghalt Jean-Paul Belmondo
Fotó: Sameer Al-DOUMY / AFP

 „Az utóbbi időben nagyon fáradt volt. Csendben ment el” - mondta Godest.

Belmondo kereken száz filmben játszott és több mint 40 színházi szerepben volt látható. Egyik legismertebb szerepét a francia új hullám, a nouvelle vague alapfilmjének tartott Kifulladásig (1960) című filmben alakította, amely François Truffaut ötlete alapján készült Jean-Luc Godard rendezésében.     A francia mozi kultikus alakja olyan színésznőkkel játszott együtt a filmvásznon, mint Claudia Cardinale, Gina Lollobrigida, Brigitte Bardot és Jeanne Moreau, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint François Truffaut, Louis Malle vagy Claude Sautet. Utolsó alakítását a 2008-ban bemutatott Egy ember és kutyája című filmben láthatták a mozirajongók.        

Jean-Paul Belmondo, vagy ahogy a franciák becézik, Bébel 1933. április 9-én született Neuillyben művészcsaládban: édesapja szicíliai származású szobrászművész, édesanyja festő volt. Az ifjú Belmondo a művészetek helyett inkább a sportokhoz vonzódott: focizott, kerékpározott és bokszolt. Egy súlyos betegségből való lábadozás során döntött a színészet mellett, és harmadszorra fel is vették a párizsi színművészeti főiskolára, ahol megkedvelték a tehetséges, örökmozgó fiatalembert. Egyedül a fizimiskájával nem voltak megelégedve, óva intették, hogy ezzel az arccal a nők közelébe menjen.

A főiskola után először színpadon szerepelt, és játékát a kritika hol dicsérte könnyedségéért, természetességéért, hol szidta vaskosságáért, felháborító bolondozásaiért.

Filmes pályafutása 1957-ben kezdődött, első jelentősebb szerepét Marc Allegret Légy szép és tartsd a szád című filmjében kapta, amelyben együtt játszott Alain Delonnal. Filmes pályafutásának kezdete a francia új hullám kibontakozásával esett egybe, Belmondo azonban egy idő után hátat fordított az új hullámnak, Olaszországba ment, ahol Sophia Loren oldalán játszott az Egy asszony meg a lánya című Vittorio de Sica-filmben.

Galériánkban, melyet kattintással, pöccintéssel lapozhat, betekinthet a francia filmcsillag életének legizgalmasabb pillanataiba!

Jean-Paul Belmondo 1960-ban, Olaszországban egy Lancia kabrióban, miközben az Egy novícia leveleit forgatja
Jean-Paul Belmondo 1960-ban, Olaszországban egy Lancia kabrióban, miközben az Egy novícia leveleit forgatja
Fotó: Luc Fournol / Photo12 via AFP

Hazatérése után ugyan még forgatott Godard-ral (A bolond Pierrot) és Louis Malle-lal (A tolvaj), de a hatvanas évek második felétől egyre több közönségfilmben szerepelt.

Nézze meg Belmondo felejthetetlen éneklését a Bolond Pierrot-ban!

Objektum doboz

Testfelépítését, sportolói múltját, nem utolsósorban sokoldalú tehetségét kamatoztatta ezekben az akciókban bővelkedő, többnyire humoros filmekben, amelyekben a legveszélyesebb mutatványokat is kaszkadőr nélkül hajtotta végre. Mindez kockázatokkal járt, a Montreali bankrablás című filmben olyan súlyosan megsérült, hogy rohammentővel kellett kórházba szállítani.

Felsorolni is nehéz filmjeit, amelyek révén a franciák egyik legnépszerűbb színésze lett: Cartouche, Borsalino (ismét Alain Delonnal), A profi, A betörés, A riói kaland, A javíthatatlan, Ászok ásza, Stavisky, Désiré, Szabadlábon Velencében, Magányos zsaru. A filmezés mellett a régi „szerelemhez”, a színpadhoz sem lett hűtlen: 1987-ben a Kean, a színész, 1990-ben pedig a Cyrano de Bergerac címszerepében aratott hatalmas sikert. 1991-ben megvásárolta a Théatre des Variétés színházat, ahol egykor maga is szerepelt, a színháznak 2004-ig volt tulajdonosa.

Az akció- és kalandfilmek után 1995-ben ismét egy komolyabb műben, a Claude Lelouch rendezte A nyomorultakban, az Hugo-regény modern, antifasiszta históriává alakított feldolgozásában csillantotta meg sokszínű tehetségét. Bár többször kifejtette, hogy nem akar a francia film repkedő nagypapája lenni, 1998-ban ismét Alain Delonnal tűnt fel a Két apának mennyi a fele? című akciófilmben, amelynek meglehetősen vérszegény sztoriját a két nagy „öreg” könnyed és önfeledt játéka avatta élvezetes mozivá.

Magánélete gyakorta került az érdeklődés homlokterébe. Egykori tanára súlyosan tévedett: a jellegzetes arcú színész percek alatt meghódította a női szíveket, 1995-ben az Empire magazin minden idők 100 legszexisebb sztárja közé választotta. Kétszer nősült, négy gyermeke született, a legkisebb 2003-ban. Legutóbbi élettársa a nála negyvenkét évvel fiatalabb egykori modell, Barbara Gandolfi volt, akivel 2012-ben szakított.

A sportos sztárt idősebb korában nem kímélték a betegségek: 1999 decemberében szívpanaszokkal került kórházba, 2001-ben szélütés érte, 2006-ban combnyaktörést szenvedett. 2013-ban még szerepet vállalt a Fegyveres banditák című akciófilmben, amely azonban nem készült el.

Művészetéért megkapta a Becsületrendet, 1989-ben a legjobb férfi színésznek járó César-díjat az Egy elkényeztetett gyermek utazása című filmben nyújtott alakításáért. 2011-ben a cannes-i filmfesztiválon életműdíjjal jutalmazták, 2016-ban a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdíját, 2018-ban a Lumiere Akadémia életműdíját vehette át.

Sírva búcsúzik Alain Delon

Megindító rövid interjút adott a legendás színész, Alain Delon a CNews-nak. Zokogással küszködve, remegő hangon mondja Delon, hogy darabokra tört, és igazából az lett volna jó, ha együtt távoznak. A 85 éves nagy színész arról is beszélt, hogy élete egy része ment el, 60 éve együtt kezdték karrierjüket.  Az interjú egyik érdekessége, hogy éppen a CNews-nak szólalt meg Alain Delon. A jobboldali csatorna értékrendje nem állt távol a két nagy színésztől, sőt, Delon ezt hangoztatta itt. A másik érdekesség, hogy nem bulvárközhely, hanem bulvárhazugság volt az ellentétük. 1970 után, a Borsalino forgatását követően összevesztek kétségtelenül azon, hogy kinek hányszor szerepel a neve a főcímen és a plakátokon, de a kilencvenes évektől megint nagyon közel kerültek egymáshoz. Évtizedek óta barátjuknak tartották a másikat - írja az Origo.

Objektum doboz

Elment a vagány profi

A visszatérő nyárban, hétfőn délután szólt valaki a szerkesztőségben, hogy meghalt Belmondo. „A" Belmondo. Csak így egyszerűen, keresztnevek, minden nélkül. S vajon a tényleg különféle korosztályokat képviselő csapatunkból van-e valaki, akinek nem mond semmit a név? Nem hiszem. Bár sok itt a huszonéves, és némely filmjében már inkább megmosolyogtatók az akciójelenetek, utcai lövöldözések. Hiába, Amerika, aztán erre rálicitálva pont egyes francia rendezők is hozzászoktattak bennünket a rafinált kegyetlenséghez, a vér és az agyvelő fröccsenéséhez. Belmondo pedig gengszterként, majd rendőrként is legtöbbször igencsak visszafogott módon bánt el ellenfeleivel. Volt benne (vagy a korban, amikor a filmjei készültek) valami elegáns vagányság. Amiből mára szimpla brutalitás lett, hentelés, ahogy divatosan mondják. Akkoriban a vagány csávók, gengszterek és más semmirekellők kalapban, öltönyben jártak, szájuk sarkában cigaretta lógott. És sokat nevettek, most meg trikóban, pengeszájjal tolnak egy csíkot, mielőtt betáraznák a legmodernebb sorozatlövőket. Belmondo fél évszázadon át játszhatott vagányt, nem volt nehéz neki, mert maga is az volt. És mint az egyik legjobb filmjének címe: profi is. (PL) 

Orbán Viktor is megemlékezett

Elment a Profi. Isten nyugosztalja Jean-Paul Belmondót - búcsúzott hivatalos Facebook-oldalán Orbán Viktor is a francia filmsztártól.

Objektum doboz