Kultúra

A modern Liszt Ferenc áll majd a középpontban

Pilinszky János előtt is tisztelegnek Pannonhalmán

Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkásságát állítja középpontba az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivál idei programja. Az eseménysorozatnak, amelyet augusztus végén rendeznek meg, Klukon Edit és Ránki Dezső a művészeti vezetői.

A modern Liszt Ferenc áll majd a középpontban
A program követi a főapátság 2021-es témájának, az emlékezet évének ívét
Fotó: Arcus 2021

Augusztus 27–29. között a Pannonhalmi Főapátság különleges tereiben rendezik meg a XVII. Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivált, amely idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkásságát állítja középpontba. Ahogy lapunkhoz eljuttatott közleményükben írják, a rendezvényen Liszt olyan művei szólalnak meg, amelyek által a fesztivál elsősorban a modern, újító oldaláról szeretné megismertetni a közönséggel a klasszikus zeneszerzőt, párba állítva a Dukay-életművel.

A fesztivál zenei művészeti veze­tését idén Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek vállalták, akik zongoraművész fiukkal, Ránki Fülöppel együtt alakították ki a fesztivál gerincét adó öt hangverseny programját és Lantos István, Nemes László Norbert, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, valamint Tabajdi Ádám mellett közreműködnek a fesztiválon.

A teljes fesztiválprogram követi a Pannonhalmi Főapátság 2021-es témáját, amely az emlékezet, ehhez kapcsolódik a fesztivál idei fő üzenete, a személyesség, amelyet Dejcsics Konrád bencés szerzetes, fesztiváligazgató fogalmazott meg. Az irodalmi programok részeként a száz éve született, és negyven éve elhunyt Pilinszky Jánost idézi meg a háromnapos rendezvény. A huszadik század egyik legjelentősebb költőjéről dokumentumfilmekkel, költészetéről pedig össz­művészeti előadással emlékezik meg a fesztivál, amelyen Marno János József Attila-díjas költővel is találkozhatunk.

A tervek szerint a helyszínen látható lesz majd Krajcsovics Éva Munkácsy-díjas festőművész kiállítása is. A részletes program a www.arcustemporum.com oldalon olvasható, és itt válthatók jegyek is.

Kapcsolódó írásaink