Kultúra

Kultúra az Erzsébet-táborban

Javában tartanak az ottalvós Erzsébet-táborok a zánkai és a fonyódligeti helyszíneken. Az Erzsébet Táborok programjai öt alappillér köré szerveződnek. Ezek a tudomány, a sport, a magyarság és honismeret, a kultúra és a kereszténység, ami az egész tábori létet áthatja. Az alappillérek idén először tematikus napokon kapnak még nagyobb hangsúlyt. A vasárnaptól péntekig tartó turnusokban komoly- és modernzene foglalkozásokon, moderntánc és népi táncművészeti programokon, cirkuszanimációs foglalkozáson, a Déryné program művészeinek előadásain, könnyű- és komolyzenei koncerteken, színházi előadásokon is részt vehetnek a gyermekek. A kulturális programokról augusztus 5-én tartott sajtótájékoztatót Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, Kis Domonkos Márk, a Déryné program igazgatója és Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke.

Kultúra az Erzsébet-táborban
A kulturális programokról augusztus 5-én tartott sajtótájékoztatót Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára
Fotó: Erzsébet-táborokban

Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár elmondta, az Erzsébet-táborokban a színházművészet, a bábművészet, a komolyzene, a könnyűzene, a táncművészet és a cirkuszművészet különböző ágazataival is találkozhatnak a gyerekek, és ki is próbálhatják azokat. Hozzátette, az Erzsébet-táborokkal több mint 100 ezer gyermeket szólítanak meg, akik a szórakozás mellett megtanulhatják, hogyan kell kulturáltan szórakozni és hogyan lehet szórakozva kulturálódni. Az államtitkár beszélt az Erzsébet-táborokban tartott cirkuszművészeti programokról és arról is, miről szól a cirkuszművészet. Úgy fogalmazott: „Ha leesik, vedd fel, ha elbotlasz, állj fel! Ha nem megy, kezd el újból és sikerülni fog.”

Kis Domonkos Márk, a Déryné program igazgatója elmondta, nagyon fontos, hogy két ilyen szintű misszió, két ilyen program, mint amilyen az Erzsébet Táborok és a Déryné program, közös nevezőt talált és közös utat kezdett el bejárni. Hangsúlyozta, a Déryné programmal minőségi színházi eseményeket hoznak létre az ország minden pontján, akár a legkisebb falvakba, kisebb településekbe is eljuttatva ezzel a minőségi, kulturális szórakozás és kikapcsolódás lehetőségét. Hozzátette, a védekezésnek köszönhetően a Barangoló programjukban létrejött Vitéz László előadást is láthatják a táborba érkezők, és a saját társulatukkal létrehozott János Vitéz című produkciót, illetve Fabók Mancsi Bábszínházában a A székely menyecske meg az ördög” című előadást is megtekinthetik a gyerekek az Erzsébet-táborokban.

Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke elmondta, a tábort állami támogatással az elmúlt években felújították, és a zánkai táborban naponta 60 programból lehet választani. Mint mondta, úgy építették fel az Erzsébet-táborokat, hogy 5 alappilléren keresztül programokat juttassanak a gyerekeknek. Kiemelte, az Erzsébet-karácsony kapcsán már korábban is együttműködtek a Nemzeti Színházzal és a Fővárosi Nagycirkusszal, és ezt folytatni kívánják. Hornyák Tibor hangsúlyozta, nagyon fontos a táborokban a biztonság és az, hogy a gyerekek jól érezzék magukat a felújított balatoni táborhelyeken.

Kapcsolódó írásaink