Kultúra

Kásler Miklós: Szétbogozhatatlan a magyar és a horvát kultúra, történelem

A magyar és a horvát történelem, kultúra minden területen, szétbogozhatatlanul összefonódott - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a zágrábi Magyar Intézetben, ahol Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adott át a zágrábi Klovicevi dvori Galéria igazgatójának és főkurátorának, Antonio Picukaricnak és Petra Vugrinecnek, az Ars et Virtus. Horvátország-Magyarország - 800 év közös kulturális öröksége című kiállítás horvátországi szervezőinek.

Kásler Miklós: Szétbogozhatatlan a magyar és a horvát kultúra, történelem
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere
Fotó: Facebook/Kásler Miklós

A tárcavezető kiemelte: a közös múlt kibogozása közös feladat, amelyhez rendkívüli mérföldkő volt az Ars et Virtus kiállítás Zágrábban.

A tárlat sorsfordító volt ezeknek a kérdéseknek az újratárgyalásában, és a közös szemlélet, a közös megközelítés kialakításában - hangsúlyozta. Úgy vélte: az elmúlt ezer év, különösen az elmúlt száz év történelmi tapasztalata az, hogy ha ez a régió együtt tudott működni, az megemelte az összes résztvevőt. Amennyiben nem, úgy süllyedt, minden egyes részletében - fogalmazott Kásler Miklós.

Antonio Picukaric beszédében megköszönte a magyar államnak az elismerést. Mint mondta: büszkék arra, hogy közreműködésüket felismerték és elismerték mint történelmi jelentőségű tevékenységet, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy jobban meg lehessen érteni a közös horvát-magyar történelmet.

Szavai szerint részvételük és hozzájárulásuk a közös projektben meghozta gyümölcsét, és sikerült a két nemzetet közelebb hozni egymáshoz.

A rendezvényen részt vett Nina Obuljen Korzinek horvát kulturális miniszter, akinek együttműködését a közös projektben Kásler Miklós külön megköszönte. A két miniszter tavaly szeptemberben nyitotta meg a kiállítást Zágrábban, ahol az két hónapig volt látható, majd decemberben Budapestre, a Magyar Nemzeti Múzeumba költözött.

Kásler Milós utalt rá, hogy a folytatják az közös projektet, melynek következő felvonása decemberben lesz látható Budapesten.

Kapcsolódó írásaink

Kihirdették a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeit

ĀAz elismerés odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók