Kultúra

Augusztus végéig tart a Dunakanyar Művészeti Fesztivál

A Dunakanyar kikötőiben augusztus végéig, több mint két hónapon keresztül várják kulturális rendezvények a látogatókat a hétvégéken - közölte közös sajtótájékoztatón Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Rétvári Bence, az Emmi és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára hétfőn Visegrádon.

Augusztus végéig tart a Dunakanyar Művészeti Fesztivál
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (j) a Dunakanyar Művészeti Fesztivál sajtótájékoztatóján a Duna Event hajón Visegrádon 2021. június 21-én
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Vitályos Eszter azt mondta, hogy a 300 milliárdos Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban helyet kapott a szálláshelyek minőségi fejlesztése, amellyel megerősödhet a turizmus jövedelemtermelő képessége.

Hozzátette, hogy rengeteg fejlesztés történik a visegrádi térségében is, például megújulnak a Nagyvillám sípálya szolgáltatásai, a Mogyoró-hegyen tematikus játszótér épül, autós panorámapontokat alakítanak ki. Megújult Budapest és Pest megye 15 vízitúra-megállóhelye Szobtól Dömsödig.

Rétvári Bence, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője is, azt mondta, hogy tavaly a MAHART PassNave-val közösen elindított dunakanyari hajós körjáratoknak 120 ezer utasa volt. Ez a program idén azzal bővült, hogy minden kikötőben kulturális programok fogadják az idelátogatókat egészen augusztus végéig, minden hétvégén.

Hozzátette, hogy Magyarországon a koronavírus-járvány utáni újraindításnak fontos része a kultúra újraindítása is, ezért a jövő évi költségvetés 16 milliárd forint többletet tartalmaz a kulturális terület számára.

Völner Pál államtitkár, a térség másik országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a turisztikai fejlesztési programok mellett a vidékfejlesztési támogatások egyik nagy kedvezményezettje is a térség. Hozzátette, hogy a több mint két hónapon keresztül tartó rendezvények között megtalálhatóak helyi együttesek bemutatkozásai és messziről jött előadók is.

A MAHART PassNave Személyhajózási Kft. az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködésben rendezi meg idén első alkalommal a Dunakanyar Művészeti Fesztivált, amely péntekenként, szombatonként és vasárnaponként kínál színes kulturális programokat.

Dunakanyar Művészeti Fesztivál logója az esemény sajtótájékoztatóján a Duna Event hajón Visegrádon 2021. június 21-én
Dunakanyar Művészeti Fesztivál logója az esemény sajtótájékoztatóján a Duna Event hajón Visegrádon 2021. június 21-én
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Egyre több település élvezheti a biciklisbarát Dunakanyar előnyeit

Egyre több település élvezheti a biciklisbarát Dunakanyar előnyeit, miután észak felé bővül a térség kerékpáros úthálózata - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn, a Szob és Ipolydamásd közötti bicikliút átadásán.

Rétvári Bence közölte, hogy a csaknem 400 millió forintos útépítéssel nem elszigetelt fejlesztés valósult meg, hiszen hamarosan Ipolydamásdon belül, majd a településtől kifelé folytatódhat a kivitelezés, és a korábban kiépített szakaszok kijavítására is jutott 60 millió forint. Hajóról vagy vonatról biciklire átszállva akár családostul is könnyen fölfedezhető az Ipoly vidéke - tette hozzá. Az államtitkár szerint a környéken élőknek is kedvez, ha minél több település részesülhet a kerékpáros idegenforgalom előnyeiből.

Kerékpártúra résztvevői az Eurovelo 6 kerékpárút új Szob és Ipolydamásd közötti szakaszán az átadás előtt Ipolydamásd közelében 2021. június 21-én
Kerékpártúra résztvevői az Eurovelo 6 kerékpárút új Szob és Ipolydamásd közötti szakaszán az átadás előtt Ipolydamásd közelében 2021. június 21-én
Fotó: MTI/Balazs Mohai

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a rendezvényen elmondta, hogy az Eurovelo 6 vonalán a Fekete-erdőig lehet majd eljutni biciklivel, ha a kerékpárutat követően a Helembára vezető híd is megépül Ipolydamásd után. Révész Máriusz hozzátette, hogy a fejlesztési tervek kiterjednek az egész Börzsöny vidékére, a Cserhátra, és hamarosan a forrásokat is előteremtik a megvalósításhoz. Kerékpárutakra, kirándulást támogató létesítményekre, aktív életmódot ösztönző fejlesztésekre a rendszerváltás óta nem jutott akkora összeg, mint most, mivel ezek is kellenek ahhoz, hogy Magyarország az EU legélhetőbb államai közé kerüljön - hangsúlyozta a kormánybiztos.

Kapcsolódó írásaink