Kultúra

Moziünnep a királynék városában

Június 23. és 26. között rendezik meg Veszprémben, Balatonfüreden és Almádiban az első Magyar Mozgókép Fesztivált, amely átfogó képet kíván nyújtani a friss hazai filmtermésről

Nyolcvannégy magyar filmet láthatnak a nézők az első Magyar Mozgókép Fesztiválon, amelynek Veszprém, Balatonalmádi és Balatonfüred ad otthont június 23. és 26. között. A Nemzeti Filmintézet (NFI) és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt közös szervezésében megvalósuló szemle programját tegnap mutatták be a veszprémi Hangvilla teraszán.

Moziünnep a királynék városában
Navracsics Tibor és Káel Csaba kormánybiztosok Muszatics Péter programigazgatóval együtt ismertették a júniusi rendezvény részleteit
Fotó: Veszprém–Balaton 2023 Európa K

Tudatosítani a magyar film százhúsz éves múltját, örökségét, hangsúlyozni folytonosságát, ünnepelni a kortárs alkotásokat és kimozdítani Budapestről a szakmát, illetve a közönséget: ezek az első Magyar Mozgókép Fesztivál kiemelt céljai, a rendezvény a Nemzeti Filmintézet (NFI) és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023 EKF) projekt közös szervezésében valósul meg a királynék városában, valamint a Balaton-parton.

A rendezvény beharangozó és programismertető sajtótájékoztatóján Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Navracsics Tibor, a VEB 2023 EKF kormánybiztosa és Muszatics Péter programigazgató azt is hangsúlyozta, hogy hagyományteremtő szándékkal, a vízparti városokba szervezett nemzetközi fesztiválok (Cannes, Velence, Karlovy Vary) mintájára költöztetik a régióba a magyar mozgókép legnagyobb ünnepét.

„Azt reméljük, hogy a Veszprém–Balatonfüred–Balatonalmádi háromszög kellemes, pezsgő találkozási pont lesz nemcsak a közönségnek, de a szakmának is” – emelte ki Káel Csaba, emlékeztetve arra is, hogy idén százhúsz éves a kultúrkincseink közé tartozó magyar film. Úgy fogalmazott, a fesztivál nóvuma, hogy az összes mozgóképes műfajt szeretné bemutatni, illetve újra moziba csábítani a közönséget.

Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt kormánybiztosa a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Veszprémnek komoly filmes múltja van, így kiváló helyszíne tud lenni az új rendezvénynek. Hangsúlyozta, reméli, hogy hagyománnyá tudják tenni a fesztivált a térségben, amely idővel talán nemcsak nemzeti, hanem nemzetközi léptékű is lehet. „Bízom abban, hogy a rendezvény a maga módján hozzájárul ahhoz, hogy a három város, Veszprém, Balatonfüred és Almádi közösséggé váljon” – magyarázta a kormánybiztos.

A sajtótájékoztatón Muszatics Péter programigazgató ismertette, az ingyenes, de regisztrációhoz kötött és csak védettségi igazolvánnyal látogatható első Magyar Mozgókép Fesztivál nyitófilmje Varsics Péter rendező Így vagy tökéletes című romantikus vígjátéka lesz június 23-án este a veszprémi Várban.

Mint elmondta, a rendezvény három napja során összesen nyolcvannégy alkotást – köztük klasszikusokat, újdonságokat, animációs és dokumentumfilmeket – vetítenek nyolc helyszínen, például a füredi Vaszary-villában és a Tagore sétányon, az almádi Wesselényi strandon vagy a Hangvillában. „Átfogó képet kívánunk nyújtani a friss magyar filmtermésről” – emelte ki Muszatics. Hozzátette, céljuk tudatosítani a magyar film múltját, hangsúlyozni folytonosságát és ünnepelni a kortárs alkotásokat.

Mint elmondta, a fesztiválon megemlékeznek a nemrég elhunyt Törőcsik Mariról, az egykori veszprémi tévétalálkozót pedig kiállítással idézik meg. Az ötven éve bemutatott Szindbád, illetve alkotói, a kilencven éve született Huszárik Zoltán és Latinovits Zoltán emléke előtt háttérbeszélgetésekkel és –gasztroprogramokkal tisztelegnek.

Jancsó Miklós Fényes szelek című filmjének veszprémi forgatási helyszíneit szervezett sétán lehet majd bejárni, de lesznek irodalmi, színházi programok, valamint kifejezetten gyermek- és ifjúsági események is. A rendezvény záróakkordjaként június 26-án átadják a Magyar Mozgókép Díjakat.

Kapcsolódó írásaink