Kultúra

Kultikus magyar animációs filmek a világ legnagyobb tematikus seregszemléjén Annecyben

A magyar mozikba is visszatérnek

Az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon június 14-én az Annecy Classics válogatásában bemutatják Kovásznai György frissen felújított kultfilmjét, a Habfürdőt és Jankovics Marcell formabontó klasszikus animációs filmjét, a Fehérlófiát.

Kultikus magyar animációs filmek a világ legnagyobb tematikus seregszemléjén Annecyben
Több műfajt ötvöz a Habfürdő című magyar animációs film
Fotó: NFI/Filmarchívum

A nyolcvanas években játszódó, felnőtt közönségnek készült, több műfajt ötvöző, Habfürdő című zenés film teljes körű, 4K-felbontású restaurálása 2021-ben valósult meg a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és a Filmlabor munkatársainak részvételével, az ACE (Európai Filmarchívumok Egyesülete) és a Creative Europe támogatásával, valamint a film operatőre, Lossonczy Árpád és zeneszerzője, Másik János közreműködésével.

A kultfilm május 27-től a magyarországi mozikba is visszatér. Negyven évvel ezelőtt mutatták be a hazai mozik Jankovics Marcell egész estés filmjét, a Fehérlófiát, amelyet az 1984-es Los Angeles-i animációs olimpián minden idők legjobb ötven filmje közé választottak.

A magyar mondavilágból építkező Fehérlófia teljes körű, 4K-felbontású digitális restaurálása és világforgalmazása a Nemzeti Filmintézet és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésében valósult meg, és a művet világszerte újra bemutatták.

Kapcsolódó írásaink