Kultúra

Lány a mosoly mögött

Az olykor megrendítő, máskor humoros jelenetekből álló film álmodozás helyett cselekvésre inspirál – Vendégszereplők Csuja Imrétől Oszvald Marikán át Udvaros Dorottyáig

Mosolyka – Majd helyett MOST címmel készített filmet Hozleiter Fanny Mosolyka és férje, Sankó, a  Kék Unikornis című könyv írója, illetve Zoli Vekony. Az életrajzi film igaz történetet mesél el, amely a kitartásról és a gondolat teremtő erejéről szól. Az olykor megrendítő, máskor humoros jelenetekből álló film különleges lelkivilágokba enged betekintést, és álmodozás helyett cselekvésre inspirál.

Lány a mosoly mögött
Apcus (Csuja Imre) és Sankó viszonya az egyik legérdekesebb történetszál
Fotó: Majdhelyettmost.hu

Hozleiter Fanny Mosolyka halogatás helyett a tettek embere. Az ország kerekesszékesként ismerte meg, de sokat tesz azért, hogy egy nap felálljon és táncoljon. Gondolatait, tapasztalatait először bloggerként osztotta meg, majd megírta a Te döntesz című könyvet, ami bestseller lett. Előadásaira sokan kíváncsiak, az életét feldolgozó film pedig a napokban készült el.

Személyes élményeket filmre vinni nagy vállalás. Ahhoz, hogy a történet befogadható legyen, az alkotóknak kívülállóként kell visszatekinteniük önmagukra, és azt is kihívás átlátni, melyek azok az életfejezetek, amelyek alkalmasak arra, hogy mozivásznon is leperegjenek.

Megkeresésünkre Mosolyka elmondta, a forgatókönyvet férjével, Sankóval együtt írták, a narratíva vezérfonalát pedig a nagyközönségnek tartott előadásai adták. A film szerkezete is leginkább egy lelkierő-növelő könyv felépítésére hasonlít: a cselekmény több idősíkon fut, és kisebb történetekből áll össze. Munkájukat Zoli Vekony operatőr-rendező segítette, aki izgalmas beállításokkal, illetve képi megvalósításokkal emelte az alkotás minőségét. A filmhez Auguszt Bárió szerezte a Majd helyett MOST főcímdalt, Kiss Tibi pedig fergeteges, könnyed hangulatú zenével egészítette ki a filmet. A Táncoljatok és énekeljetek című dalt az Aranyakkord zenekar játssza.

A film egyik különlegessége, hogy Mosolyka és Sankó saját magukat alakítják, ami jogos kételyeket vethet fel a nézőben, hiszen sok produkció fulladt már kudarcba azért, mert a készítői amatőrök voltak. Ennek az alkotásnak viszont kifejezetten jót tesz, hogy a főszereplők nem próbálnak karaktereket megformálni, másnak látszani, mint amilyenek valójában. Fesztelenül mozognak a kamera előtt, a játékuk annyira természetes, hogy a nézők a jelenetek többségében nem érzik a színpadi gyakorlat hiányát. Azt látjuk, ahogy ők látják saját magukat és egymást – ettől lesz a film igazán egyedi.

A Mosolyka – Majd helyett MOST legnagyobb ereje a hitelességében rejlik. A meghatóan szép pillanatok mellett a nézők mélyebben beleláthatnak Mosolykáék világába, ahol a legnagyobb ellenségnek a tehetetlenség tűnik még, illetve azok a fizikai korlátok, amelyeket a hozzáállásuk változtatásával sem lehet azonnal, illetve teljesen lebontani. A nehézségek, a küzdelem, a fáradtság ugyanúgy része Mosolyka életének, mint az, amikor magabiztosan kiáll a színpadra, és több ezer embernek beszél arról, hogy a gondolatnak teremtő ereje van.

A filmben a két főhős mellett több ismert színész is feltűnik, például Mácsai Pál, aki újságíróként egy interjún keresztül támasztja meg a játékfilmes elemeket az alkotásban, és kérdez rá a belső megélésekre. De láthatjuk még Udvaros Dorottyát Mosolyka édesanyja szerepében, valamint pár snitt erejéig Kálloy Molnár Péter, Oszvald Marika és Szabó Győző is feltűnik. Hais Dorka, az Oscar-díjas Mindenki című film egyik színésze és testvére, Hais Fruzsina Mosolyka fiatalabb kori mását elevenítik fel a vásznon.

Az alkotás egyik legerősebb karaktere Fanny édesapja, akit Csuja Imre formál meg. Csuja szenzációsan játssza a fanyar humorú, de hatalmas szívű Apcust, aki kezdetben ferde szemmel néz Sankóra, lánya udvarlójára, aztán mégis meglátja benne a szövetségest.

 „Sankó ötlete volt, hogy keressük fel Imrét. Bevallom, az elején nem hittem benne, hogy igent mond nekünk, hiszen akkor még nulla filmes tapasztalatunk volt. De aztán felhívtam, bemutatkoztam, és elmondtam neki, hogy most még kerekesszékben élek, de sokat fejlődöm. Erre visszakérdezett, hogy melyik városban? A színházban vette fel, nyilván nagyon rosszul hallotta, amit mondtam. Elnevettük magunkat, és azon a ponton tudtam, hogy Apcus szerepe neki való. Kedvesen, nyitottan fogadott minket, és úgy vállalta el a filmet, hogy nem is kért tőlünk honoráriumot” – mesélte lapunknak Mosolyka. A film egyik legérdekesebb szála Sankó és Apcus kapcsolatának mélyülése, fejlődése, ahogy közelebb kerülnek egymáshoz, mert megtalálják a közös nevezőt az életükben: Fannyt.

Mosolyka a Magyar Hírlapnak azt is elárulta, a kedvenc jelenete, amikor Apcus és Sankó őszintén megnyílnak egymásnak, miközben megosztoznak egy citromon. „Fantasztikus érzés, amikor látod, hogy találkozik két, látszólag teljesen külön világ, és összefognak valakiért, akit szeretnek, aki én vagyok” – fűzte hozzá.

Hozleiter Fanny vallja, hogy egy tökéletesnek látszó életben is vannak feladatok, illetve úgy gondolja, az alkotásban mindenki rábukkanhat olyan üzenetekre, amelyeket nem ők, hanem az élet rejtett el benne.

A filmet a Majdhelyettmost.hu oldalon lehet megtekinten.  Az online premier május 15-én lesz.

Kapcsolódó írásaink

Virtuális kalandozás Tisza István életében

ĀCsaládi szakácskönyvtől a gyilkos merényletig: az Országgyűlési Múzeum kisfilmekkel, fotókkal és relikviákkal mutatja be a nagyformátumú politikus karrierjét és hétköznapjait