Kultúra

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága kihirdette az év díjazottjait

Műemlékvédők tevékenységét ismerték el

Négy ICOMOS-díjat és két Példaadó Műemlékgondozásért díjat hirdetett ki az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága tegnap, a műemléki világnapon.

Előbbivel a bajnai Sándor-Metternich-kastély gondos helyreállítását, valamint a máriapócsi Szeplőtlen Szűz Mária római katolikus templom felújítását jutalmazták, emellett a sümegi Ramassetter-ház helyi szakemberek, vállalkozók és döntéshozók példás összefogásával létrejött kiemelkedő helyreállítását is díjazták, a negyedik elismerést pedig a szögligeti Szádvár romjainak konzerválásáért és bemutatásáért adták.

A nemzetközi szervezet Példaadó Műemlékgondozásért díjjal tüntette ki Déri Péter plébánost több évtizedes, kitartó, szakszerű műemlékvédő tevékenységéért a rábízott, szolgálatának helyszínein működő római katolikus plébániatemplomok gondozásáért, a szakszerű és alapos helyreállítások megszervezéséért.

Ugyancsak Példaadó Műemlékgondozásért díjjal ismerték el a Nemzeti Örökség Intézetét a Salgótarjáni utcai zsidó temető gondozásáért, a páratlan értékű síremlékek karbantartásáért és helyreállításáért, a terület méltó állapotban tartásáért és a közönségnek való bemutatásáért.

Kapcsolódó írásaink