Kultúra

Erkel személyes használati tárgyait kapja a nevét viselő gyulai emlékmúzeum

Hivatalos átadó júniusban

A gyulai Erkel Ferenc Emlékháznak adományozott négy, egykor Erkel Ferenc személyes használatában lévő tárgyat Szőnyi Márta, a zeneszerző ükunokájának, Szőnyi Zoltán zongoraművésznek az özvegye – tudta meg az MTI.

Erkel személyes használati tárgyait kapja a nevét viselő gyulai emlékmúzeum
Erkel Ferenc
Fotó: Wikipedia

A felajánlott tárgyak között van egy 1874-ből származó fényképalbum, amelyet a zeneszerző Hunyadi László című operája kétszázadik előadásának emlékére kapott a Nemzeti Színháztól, Erkel karmesteri pálcájának elefántcsontból készült díszfogantyúja, valamint egy korabeli fénykép Liszt Ferencről és egy névjegykártya is, amelyet Liszt adott Erkelnek.

Somogyváry Ákos, Erkel Ferenc szépunokája elmondta, a felajánlás március 15-én érkezett Szőnyi Mártától. Ha a járványhelyzet engedi, június 15-én, Erkel Ferenc halálának és a Himnusz születésének évfordulóján tartanák a hivatalos átadót. Az Erkel család 1808 és 1841 között lakott a gyulai Apor téri klasszicista épületben.

A múzeum gyűjteményét a zeneszerző testvére, az orvos Erkel Rezső alapozta meg azzal, hogy bátyja két ezüstserlegét és ezüst babérkoszorúját 1896-ban átadta a városnak. Az emlékházat 2011-ben újították fel, és jelenleg interaktív okoseszközökkel gazdagítják.

Kapcsolódó írásaink