Kultúra

Újabb mintegy 450 ezer oldalnyi iratot és kiadványt digitalizáltak

Újabb mintegy 450 ezer oldalnyi, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) Frecskay János Szakkönyvtárában őrzött iratot és kiadványt digitalizáltak.

Újabb mintegy 450 ezer oldalnyi iratot és kiadványt digitalizáltak
Újabb mintegy 450 ezer oldalnyi iratot és kiadványt digitalizáltak
Fotó: hungaricana.hu

Az SZTNH vasárnapi közleménye szerint folyamatos a hivatal dokumentumainak digitalizálása és közzététele a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon.

A Frecskay János Szakkönyvtár dokumentumainak digitalizálásával sok olyan egyedi dokumentum található meg online, amely része a magyar kulturális identitásnak és más magyarországi közgyűjteményben nem szerepel - írták.

Tudatták: év elején tízezer oldalnyi szellemi tulajdoni és hivataltörténeti kiadvány vált elérhetővé, a mostani 450 ezer oldalnyi irat, kiadvány digitalizálása pedig újabb több mint háromezer kutatható dokumentumot jelent.

A mostani digitalizációnak köszönhetően eredeti védjegyek, termékcímkék, a Központi Védjegyértesítők számai érhetők el, a szöveges keresés segítségével pedig akár cégnevekre is rá lehet keresni. Kereshető a hivatal létrejöttét követő húsz évben megadott szabadalmak leírásai is: a Siemens cégnek például több mint ezer, többi között a villamosközlekedéssel kapcsolatos műszaki megoldásai érhetők el. A digitalizált könyvek között megtalálható továbbá Jedlik Ányos Természettan elemei. Súlyos testek természettana című, 1850-ben kiadott műve, amely az első magyar nyelvű egyetemi fizika tankönyv volt - ismertették.

A mostanra digitalizált, mintegy 450 ezer oldal a Hungaricana könyv és dokumentumtárban jelenleg elérhető 16,2 millió oldal 3 százaléka, amivel a hivatal dobogós helyen szerepel - olvasható a közleményben.

A digitalizált és Hungaricana projektek ide kattintva érhetőek el.

Kapcsolódó írásaink