Kultúra

Büszkének lenni nemzetünk megmaradására

Kövér László, az Országgyűlés elnöke újfajta Trianon-feldolgozást javasolt a 48. Tokaji Írótáborban

A Trianon 100 gondolatkör jegyében kezdődött meg hétfőn a 48. Tokaji Írótábor, amelynek bevallott célja, hogy az alkotóműhely egykori súlyát visszanyerje a hazai kultúra világában. A pódiumbeszélgetésen Kövér László, az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott, most az a legfontosabb, hogy olyan erős alapokat hozzunk létre, amelyek akkor is állni fognak, amikor már nem mi alakítjuk a nemzet életét.

Büszkének lenni nemzetünk megmaradására
L. Simon László, a Tokaji Írótábor Egyesület elnöke (b), Kövér László, az Országgyűlés elnöke (k) és Kurucz Éva újságíró, moderátor (j) Rendszerváltás - Trianon - Írói szerepek címmel rendezett pódiumbeszélgetésen a Tokaji Írótáborban
Fotó: MTI/Vajda János

A bevallottan nemzet- és társadalompolitikai témákat körbejáró Tokaji Írótábor a nyolcvanas években olyan fejtörést okozott a kommunista hatalomnak, hogy 1987-ben be is tiltották a rendezvény megtartását. Azóta inkább teret vesztett az alkotóműhely, ám a 48. alkalommal megszervezett idei program már jelezte, hogy ismét az egész nemzetet foglalkoztató gondolatok megtárgyalására törekszik, márpedig a Trianon 100 Kutatócsoport felmérésének adatai szerint a magyarok döntő többsége úgy gondolja, hogy a békeszerződés alapvetően igazságtalan volt, és ez nemzetünk legnagyobb tragédiája. Ennek tükrében pedig kortárs íróink, költőink is ezt a témát járták körbe a békediktátum aláírásának centenáriumán.

Miként az írótábor elnöke, L. Simon László tegnapi megnyitójában fogalmazott: „Nem tehetünk úgy, mintha a trianoni fájdalom nem lenne jelenvaló." Az elnök szerint arra kell törekednünk, hogy a nemzetünk történelmében traumaként megjelenő eseményekből tanuljunk, mert így elkerülhetők az újabb traumák.

A megértés folyamatát segítheti elő az írótábor is, amelynek az elkövetkező években az lesz a küldetése, hogy ott újragondolják a kortárs szépirodalom lehetőségeit, nyissanak más művészeti ágak felé, továbbá az, hogy a huszadik század sorsfordító történeteit a művészeten keresztül feldolgozzák. Az írók alkotásaikkal, közszereplői tevékenységükkel most is sokat tehetnek nemzetünkért.

Délután Kövér László, az Országgyűlés elnöke pódiumbeszélgetésen vett részt az írótáborban. Emlékeztetett, a centenárium egyúttal azt is jelenti, hogy már nincsenek közöttünk azok, akik élményeiket megosztva jeleníthetik meg a tragikus esztendőket.

„Gyermekkoromban még hallhattam, amint nagyapám ezekről az évekről, az akkor történtekről beszélgetett vele egykorú ismerőseivel, amit nekem kötelességem is továbbadni, de az már nem lehet olyan hiteles, mint a diktátum átélőinek visszaemlékezése" – idézte fel a személyes emlékeit Kövér László.

A száz esztendő legfontosabb tapasztalata az Országgyűlés elnöke szerint az, hogy „ha körbenézünk a világban, nem mi vagyunk a legsanyarúbb sorsú nemzet, már csak azért sem, mert nemzetként tudtuk túlélni ezt a megrázkódtatást. Sok nép van, amely nemzetnek gondolja magát, de mi valóban azok is vagyunk, és éppen az elmúlt száz év erősíthet meg bennünket."

Majd hozzátette: „Az elhallgatás évtizedei után végre kitárgyalhatjuk a fájó múltat, és tevőlegesen alakíthatjuk a sorsunkat. Európában ötvenmillió ember él kisebbségi helyzetben, éppen ezért különösen fontos, hogy az európai szervezetek is foglalkozzanak velük. Vannak szerencsés sorsú népek, mint a dél-tiroliak vagy a svédországi finnek, de akik más helyzetben vannak, azok sem hagyhatók magukra."

Kövér László külön kiemelte, ahhoz, hogy most így elmélkedhetünk Trianonról, kellett a rendszerváltoztatás, amelynek idén a harmincadik évfordulóját ünnepeljük. Az első húsz évben is történtek fontos lépések a nemzet életében, és azokra alapozva lehetett az elmúlt évtizedben előre lépni. „Most az a legfontosabb, hogy olyan erős alapokat hozzunk létre, amelyek akkor is állni fognak, amikor már nem mi alakítjuk a nemzet életét" – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink