Kultúra

„Az élet menni fog tovább”

Vidnyánszky Attila: Szeptember végére tolódik a 7. MITEM

A nézők érdekében szükséges lépés volt az előadások lemondása – hangsúlyozta lapunknak Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színház főigazgatója arról is beszélt, mi történik ilyen esetben a színfalak mögött, és milyen gazdasági következményei lehetnek a veszélyhelyzetnek.

„Az élet menni fog tovább”
„Nekünk is biztos újra kell terveznünk”
Fotó: Rózsa Erika

– Mennyire érte váratlanul a döntés a Nemzetit, lehetett-e erre számítani az elmúlt hetek információi alapján?

– Hallottuk, mi történik külföldön, figyeltük a híreket, de készülni nem lehetett rá. Nekünk – ahogy a színházak többségének – a je­gyeink el vannak adva áprilisra is, talán az könnyebbség, hogy csak szabadbérleteseink vannak – akiknél több bérlettípus van, ott ez katasztrófa, nem tudom, ők hogyan tudják majd pótolni az előadásaikat. A Nemzetiben minden tolódik, a nemzetiségi színházi fesztivált, a Jelen/Létet első körben, ha megoldódik minden, április végén megtartjuk, ha nem akkor ősszel. Azt biztosan tudom mondani, mert most ütöttük rá a pecsétet, hogy a 7.MITEM-et
szeptember végén–október elején meg tudjuk tartani, egyeztettünk Robert Wilsonékkal, akkor tudnak jönni. Leállt a Lázár Ervin Program is, abban más színházakkal együtt nekünk is vannak kötelezettségeink, valamikor ott is fel kell majd venni a fonalat. De ezt a döntést most meg kellett hozni.

– Hogyan képzeljük most el a színházi működést, előadások nélkül?

– Mi most még próbálni fogunk, amíg lehet. A műszak valami olyasmivel fog foglalkozni, amit évek óta kérnek tőlem, és sosem tudtam rá időt adni, hogy átrakhassák, rendezhessék a raktárt, kirakják a selejtet. A dramaturgián tervezzük a következő évet, elkezdem a szerződtetéseket is… az élet menni fog tovább. Csak a lényeget nem tudjuk csinálni: a közönségünket kiszolgálni. De legyünk túl ezen az időszakon, és akkor majd a színházakkal megkoronázzuk a vírustalan hónapokat.

– Külföldön és hazánkban is van, ahol online közvetítik az üres nézőtér előtt játszott előadásokat. Terveznek ilyet?

– Nem, ezt esetleg a zenés színházak esetén tudom elképzelni. De úgy gondolom, a színház attól csodálatos, hogy itt és most történik, hogy a színész karnyújtásnyira van a nézőtől. Arról nem beszélve, hogy ez millió szerzői jogi nehézséget, kérdést vet föl, óvnám attól a kollégákat, hogy ezek tisztázása nélkül ugorjanak bele ebbe.

– Van-e már bármiféle becslés, számítás arra, hogy ez a kiesés mekkora érvágást jelenthet gazdaságilag a színházaknak?

– Biztos, hogy a következő egy-két évünket gazdaságilag befolyásolni fogja, ahogy mindenki másra is hatni fog, hogyne hatna. A Nemzeti jó helyzetben levő színház, de nekünk is biztos újra kell terveznünk. Már most úgy gondolom, hogy az eddigiekkel ellentétben jövőre csak hat bemutatónk lesz, és ezen is tudunk még esetleg fogni, ha kell. De az legyen a legnagyobb bajunk, hogy egy évadban nem nyolc bemutatót csinálunk, csak hatot vagy négyet. Vidéken is kevesebb premier lesz. Ettől még menni fog, leszünk.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom