Kultúra

Kex feldolgozásalbumot ad ki a The Qualitons

A 2008-ban alakult The Qualitons karrierje során többször felhívta magára a figyelmet, többek között a Red Hot Chili Peppersnek, akik benéztek a magyar zenekar koncertjére.

Kex feldolgozásalbumot ad ki a The Qualitons
Hazánk egyik legexportképesebb zenekara ráadásul igencsak erősen indítja a következő évet is
Fotó: Niffer Calderwood

A tavaly megjelent Echoes Calling című albumuk nem csak a Fonogram-díjat hozta meg nekik, de az amerikaiak figyelmét is. Ahogy már megírtuk a KEXP meghívta magához Seattle-be, hogy egy 40 perces session-t adjanak, ami nem csak azért kivételes, mert olyan híres zenekarok és előadók léptek fel a rádióban, mint  Florence + The Machine, Macklemore, King Gizzard and the Lizzard Wizard, hanem mert az 1972-es alapítás óta a The Qualitons az első magyar zenekar, akik megfordultak a stúdióban. 

A négyszámos live session egyik kiemelkedő momentuma volt a magyar nyelven megszólaló Zöld Sárga című dal, amely a magyar undergroundot jelentős mértékben meghatározó Kex szerzeménye. A Qualitons idén év elején még angol nyelven (Green To Yellow címmel) jött ki a feldolgozással, most viszont végre magyarul, stúdióminőségben is elérhető a dal. És itt még nincs vége – a srácok ugyanis egy teljes lemezt szenteltek a legendás zenekar munkásságának.

„A Kex zenekar a 60-as évek végének az egyik legizgalmasabb könnyűzenei formációja volt Magyarországon. Rövid életútjának és Baksa Soós provokatív viselkedésének köszönhetően az underground szcénában tudott csak kiteljesedni. A zenekar működését a rendszer gyakorlatilag ellehetetlenítette. Méltatlanul elfeledett dalaik a mai napig érvényes üzenetet hordoznak, ma is aktuálisak.

„Az idén 50 éve alakult zenekarnak szeretnénk tisztelegni ezzel a feldolgozáslemezzel.”

Az összesen öt dalt tartalmazó KEXEK című anyag első kislemeze tehát a már sokat emlegetett, nemzetközi viszonylatban is jelentős sikereket elérő Zöld Sárga, amit december 20-án egy újabb single, 23-án pedig a teljes feldolgozáslemez követ majd. A dalokat december 29-én mutatják be élőben a Trafóban, ráadásul rögtön egy duplakoncerten. Mindkét eseményre már elővételben, több mint három héttel az események előtt az összes jegy elkelt. 

Tehát egy igazán példa nélküli anyaggal koronázza meg az évet a zenekar. 

A zenekar ráadásul igencsak erősen indítja a következő évet is. Januárban az egyik legrangosabb showcase fesztiválon, a holland Eurosonic-on mutatkoznak be, februárban pedig Ljubljana felé veszik az irányt, ahol a MENT fesztiválon lépnek fel a világ minden tájáról érkező, szakmabeli közönség előtt.

Objektum doboz

A Kex 1968 decemberében alakult. Frontembere és motorja Baksa-Soós János volt. A klasszikus felállás tagja volt még Bianki Iván, Doleviczényi Miklós, Imre Attila és Kisfaludy András. Bár többnyire az Illés előzenekarának szerződtették őket és így viszonylag sok koncertet adhattak, az átlagos közönség nem értette zenéjüket. Koncertjeikre jellemző volt az állandó improvizatív készség mind a zenében, mind a színpadi megjelenésben. Feldolgoztak több József Attila-verset is. A hivatalos zenei ízlésbe nem fért bele a Kex, egyetlen kislemezt rögzítettek (csupán kettő dalt: Elszállt egy hajó a szélben / Család) és négy számukat vette fel a rádió.

Baksa-Soós 1971-es kiválásával (az év őszén emigrált) gyakorlatilag megszűnt a zenekar, bár a többi tag még másfél évig próbált együtt maradni, sikertelenül. Egy Kex-koncert szünetében lépett először színpadra Cseh Tamás is. Több alkalommal Hobo is énekelt velük.

Kapcsolódó írásaink