Kultúra

Hit és életigenlés

Megjelent Ákos huszadik szólólemeze, az Idősziget

Négy év után jelentkezett újra stúdióalbummal Ákos, aki – eddigi nyilatkozatai alapján – egyenesen pályája legfontosabb lemezének tartja a tizennégy számos Időszigetet.

Hit és életigenlés
Ákos új lemeze izgalmas és emlékezetes
Fotó: MH

A Kossuth-díjas énekes-dalszerző huszadik szólólemeze valóban annyira erős, hogy érdemes volt várni rá.

A tavaly szeptemberben megjelent EP-n (középlemezen) már rajta volt az album címadó dala, a Hazatalál, de az Ellenség a kapuknál, a Holnaptól és a Nem kell más vigasz is. Ezek megadták az alaphangot, amelyekből következtethettünk arra, hogy az új anyagban az elektronikus vonal mellett ismét izgalmasak a hangszerelések, emlékezetesek a dallamok, a szövegek pedig egyszerre tartalmasak és közérthetőek.

Összességében ezt mondhatjuk el a teljes albumról is: jó a zene, a dalok és a szövegek. Ákos úgy mutat újat magából, hogy közben munkássága elmúlt évtizedeinek megannyi hangulata, üzenete visszaköszön. A dalszövegekben átérezhető élethelyzetek és fontos társadalmi üzenetek is előkerülnek, Ákoshoz híven persze ezúttal sem direkt vagy szájbarágós módon. A Hazatalál szövege –„az élet sehol se hibátlan, jól tudják nyugaton és érzik keleten” – rendkívül aktuális, megerősíti azt a korábban is hangsúlyozott üzenetet, hogy a gyökértelenség boldogtalanságot jelent, az ember ott boldog, ahová tartozik, a problémák pedig az otthontól távol is problémák maradnak, nincs értelme menekülni.

Jó választás volt, hogy a Felemel című dalhoz készült el az első klip is, amelyet teljes egészében Ákos rendezett, és a Fiumei úti sírkertben forgott. A videó esztétikus és hatásos, a dalban és a klipben is két éve elhunyt édesapjának állít emléket az énekes. A lemezen pedig a harmadik generáció is megjelenik, hiszen az Elhiszem című dal zenéjét Ákos lánya, Anna írta, a dalt pedig duettben adják elő.

A december 14-én a Budapest Sportarénában tartott nagykoncerten alighanem minden rajongó fejből fogja tudni az új számokat és szövegeiket, ami már csak azért is jó, mert Ákos egy pozitív és életigenlő albumot készített. A kulcsszó dalról dalra ugyanaz: a hit.