Kultúra

Alfred Hitchcock 120 éve

Mintegy félszáz filmje közül harminckilencben vállalt cameoszerepet

Százhúsz éve, 1899. augusztus 13-án született Alfred Hitchcock brit filmrendező, aki mérnöknek tanult, kezdetben filmfeliratokat tervezett – emlékeztet az MTI. Gyorsan rátalált a feszültség fokozásán, az általa meghonosított suspense-technikán alapuló, borzongató thriller műfajára.

Alfred Hitchcock 120 éve
Hitchcock klasszikus volt életében is
Fotó: Wikipedia

Number 13 címmel rendezte első filmjét 1922-ben, de nem fejezte be. Ezt követően egy rövid- és két játékfilmet rendezett, de önmaga az 1927-ben készült A titokzatos lakó című munkáját tekintette az első valódi „Hitchcock-filmnek”. Zsarolás címmel ő készítette az első sikeres angol hangosfilmet 1929-ben, majd olyan legendás alkotásokat forgatott, mint Az ember, aki túl sokat tudott, a 39 lépcsőfok vagy a Londoni randevú. Hollywoodba hívták, amerikai állampolgárságot kapott. Legelső tengerentúli munkája, A Manderley-ház asszonya 1940-ben elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. Őt magát öt ízben jelölték rendezői Oscar-díjra, egyszer sem kapta meg, viszont 1968-ban az Irving G. Thalbergről elnevezett életműdíjjal ismerte el az amerikai filmakadémia. Félszáz filmet forgatott, amelyek három tematika köré szerveződtek: ártatlanul megvádolt embernek meg kell találnia a valódi tettest ahhoz, hogy megmeneküljön; a férfit egy bűnös asszony elcsábítja, majd tönkreteszi vagy megmenti, a gyilkos kiléte csak a cselekmény előrehaladtával sejlik fel. Ebből a tematikai hármasból kilóg a jövő januárban 90. életévét betöltő Tippi Hedren amerikai színésznő főszereplésével forgatott, Madarak című thriller 1963-ból. Az említett film példája mutatja, hogy a női főszerepre előszeretettel választott szőke színésznőket (Tippi Hedren, Grace Kelly, Kim Novak, Eva Marie Saint). Szinte filmes közhellyé vált a Psycho című 1960-as alkotásának zuhanyzós jelenete, amelyben az amerikai Janet Leigh által játszott Marionra lesújt az amerikai Anthony Perkins által játszott Norman Bates sorozatgyilkos kése. (A filmet Gus Van Sant amerikai rendező újraforgatta 1998-ban. Az évek során számtalan fotóművész készített Psycho-tematikájú fotósorozatokat, 2008-ban Marion Cottilard Oscar-díjas francia színésznő is „újrajátszotta” a jelenetet a Vanity Fair amerikai életmódmagazin számára egy fekete-fehér sorozat erejéig.) Az alkotó misztériumához hozzátartozott: az 1940-es évektől harminckilenc filmjében feltűnt egy pillanatra. Utolsó műve, az 1976-os Családi összeesküvés nem bizonyult maradandó alkotásnak, az alkotót ekkor már II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte, a Brit Film- és Televíziós Akadémia örökös tagsággal járó életműdíjjal tüntette ki, számtalan filmszakmai kitüntetést kapott az USA-ban is. Los Angelesben hunyt el 1980. április 29-én. Életrajzi filmet 2012-ben forgattak róla, „Hitch-et” Anthony Hopkins Oscar-díjas brit színész, feleségét, Almát az Oscar-díjas Helen Mirren brit színésznő formálta meg.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom