Kultúra

Ünnepel a magyar animáció

Afrika mellett Japán áll az idei kecskeméti szemle középpontjában, amelyen Csupó Gábor Emmy-díjas és Michaël Dudok de Wit Oscar-díjas holland rendező is mesterkurzust tart

Június 19-én kezdődik a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), amelyhez 11. alkalommal társul az Európai Animációs Játék- és Tévéfilmfesztivál. A biennálé versenyprogramjában látható lesz az Oscar-díjas Rófusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása is.

Több mint háromszáz filmet vetítenek június 19. és 23. között Kecskeméten a tizennegyedik alkalommal megrendezett animációs biennálén, de számtalan kísérőprogram is várja a látogatókat: mesterkurzust tart Csupó Gábor, az Oscar-díjas holland rendező, Michaël Dudok de Wit, koncertezik a Kaláka és egy szenegáli együttes is. A rendezvény nyitónapján Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere avatja fel a rajzfilmstúdió melletti új, Népmese játszóteret. Borókai Gábor sajtófőnök a szemle tegnapi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a „legmagyarabb nemzetközi fesztivált” harmincnégy évvel ezelőtt hívta életre Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm igazgatója, hogy a nemzetközi színtéren jelen lévő magyar alkotók itthon is bemutathassák filmjeiket.

Mikulás arról beszélt, kétévente júniusban Kecskemét a nemzetközi animációs világ központjává válik, mindemellett ez a pár nap a magyar animáció ünnepe is. Kiemelte, a KAFF lényegét a találkozások jelentik. Több évtizedes munka eredménye, hogy a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál a világon is nagyhírű – hangsúlyozta Kucsera Tamás Gergely, a rendezvényt támogató Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára, hozzáfűzve, hogy a seregszemle hatására szerves együttműködések alakulnak ki a résztvevők között. Azt is elmondta, az MMA kiadásában a KAFF idejére jelenik meg Varga Zoltánnak a kecskeméti műhely történetét feldolgozó kötete.

Siklósi Beatrix, a köztelevízió M5-ös csatornájának igazgatója elmondta, a KAFF-ról mindennap élő bejelentkezésekkel tudósítanak majd, illetve a versenyprogram filmjeit is levetítik. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, az összművészeti fesztivál díszvendége idén Afrika, de a japán–magyar diplomáciai kapcsolatok százötvenedik évfordulója kapcsán a japán animációs filmekből is ízelítőt kapnak a résztvevők.

Kapcsolódó írásaink