Kultúra

Elismerés az Ózdi Kultúrgyárnak

A kohászati művek lerobbant épületeinek átépítéséért, felélesztéséért járt a rangos díj – Megdőlt az előítélet, miszerint az iparvárosból mindenki menekülni akar

Az Ózdi Kultúrgyár program, a Ludovika Campus és a szegedi ELI-ALPS Lézerkutató Központ nyert díjat a Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) pályázatán – jelentette be tegnap Gönczi László, a társaság hazai tagozatának elnöke.

Elismerés az Ózdi Kultúrgyárnak
Ipari örökségből kulturális közösségi tér: a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és Digitális Erőmű egyre több látogatót vonz
Fotó: Forumhungaricum.hu

Magyar siker született a Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) World Prix d’Excellence díjadó gáláján – közölte kedden Gönczi László, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke. A rangos elismeréseket bemutató sajtótájékoztatón az igazgató ismertette, hogy a díjakról a világ ingatlanfejlesztőiből álló nemzetközi, mintegy hatvanöt-hetvenfős zsűri döntött. A Forum Hungarikum Nonprofit Kft. Ózdi Kultúrgyár projektje örökségvédelem szekcióban nyert első díjat, speciális létesítmények kategóriában ezüst minősítést kapott a Ludovika Campus, a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet épületegyüttese pedig ipari létesítmény kategóriában érdemelt díjat.

A zsűri az épített örökség megóvása, a barnamezős területek revitalizációja, ipari örökségből kulturális közösségi tér létrehozása szempontjából méltatta az Ózdi Kultúrgyár projekt társadalmi hasznosságát. Egyébként a 2016-ban átadott Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és Digitális Erőmű épületei nem először kerültek az építészeti szakma fókuszába: tervezőiket két évvel ezelőtt Pro Architectura díjjal jutalmazták, a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton pedig első díjakat kaptak. Lovas Lajos, az Ózdi Kultúrgyár Projektet működtető Forum Hungarikum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, az elismerés kiemelt fontossággal bír a cég számára. A díjjal elismerték a nemzeti építészeti örökség magyar kultúrában betöltött szerepét is. Az örökségmegőrzés kategóriájában kapott trófea a hajdani ózdi kohászati művek két lerobbant épületének átépítéséért, felélesztéséért járt – azokból jött létre a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és Digitális Erőmű, amelyek a tervezett látogatószámot túlteljesítve működnek. Lovas a díjátadón a cég további ózdi elképzeléseit is vázolta, valamint elmondta, hogy szerinte ezzel az eredménnyel megdőlt az előítélet, miszerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő városból mindenki menekülne.

A fővárosi Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek otthont adó Ludovika Campus képviseletében Horváth József főtitkár ismertette az épületegyüttes és park paramétereit, Kelemen Zsolt, a Swietelsky Magyarország területi igazgatója mutatta be a szegedi lézerkutató központot.