Külföld

Terrortámadásra készültek az ukránok a jaroszlavli vízerőmű ellen

Az FSZB állítása szerint több kémet is elfogtak a napokban, egyikük a zaporozsjei atomerőmű területét érő támadásokhoz adott át koordinátákat

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Zaporizzsjai Területi Igazgatóságának munkatársai Energodarban elfogtak egy helyi lakost, aki információkat adott át a Zaporozsjei Atomerőművet őrző orosz katonák hollétéről – jelentette a TASZSZ.

Terrortámadásra készültek az ukránok a jaroszlavli vízerőmű ellen
Képünk illusztráció
Fotó: AFP /STR

Az FSZB szerint a férfi a megszerzett információkat az ukrán tüzérség kötelékében szolgáló rokonának küldte el. A közleményből nem derül ki, mióta végzett adatgyűjtést, viszont a szolgálat állítása szerint „a kém tevékenységének köszönhetően az ukrán csapatok tüzérségi csapásokat mértek orosz állásokra, amelynek következtében orosz katonák haltak és sebesültek meg”.

Mivel a célpontok az erőmű területén, illetve annak közvetlen környezetében állomásozó orosz alakulatok voltak, a legkisebb hiba is nukleáris katasztrófához vezethetett volna.

A hatóság Oroszország nemzetközileg elismert határain belül, a Volga parti Uglicsben egy 1987-es születésű nőt vettek őrizetbe, aki az ukrán különleges szolgálatok utasítására információkat gyűjtött, hogy terrortámadást hajthassanak végre a jaroszlavli régió egyik kritikus infrastrukturális létesítményében.

A hatóság által bemutatott operatív videófelvételek tanúsága szerint a nő feladata a helyi vízerőmű környezetének feltérképezése, gyenge pontjainak felkutatása volt. Többször filmre vették, amint bejárja a helyszínt, képeket készít, elfogása után pedig a telefonján megtalálták az ukrán összekötőjével folytatott üzenetváltást.

Július 11-én pedig egy kereskedelmi bank alkalmazottját fogták el, akit azzal gyanúsítanak, hogy pénzügyi támogatást nyújtott az ukrán csapatoknak. A permi születésű illető egy ukrán pénzintézet elszámolási számlájára utalt át pénzt, hogy drónokat, hőkamerákat és más felszereléseket vásárolhassanak a harcoló alakulatoknak.

Az elmúlt hetek egyik legnagyobb figyelemmel kísért, habár a fentiekhez képest jelentéktelen akcióját azonban Orelben hajtotta végre az FSZB. Hazaárulás miatt őrizetbe vettek egy transznemű nőt és helyben ismert LMBTQ-aktivistát.

Kapcsolódó írásaink