Külföld

Szintet léptek a francia–spanyol kapcsolatok

A francia elnök és a spanyol kormányfő a kétoldalú kapcsolatok „legmagasabb szintre” emeléséről állapodott meg

A kétoldalú kapcsolatok „legmagasabb szintre” emeléséről állapodott meg a francia elnök és a spanyol kormányfő csütörtökön Barcelonában, a 27. spanyol–francia kormányzati csúcstalálkozó keretében.

Szintet léptek a francia–spanyol kapcsolatok
franciao
Fotó: AFP/Geoffroy van der Hasselt

„Ezzel megpecsételjük a két ország közötti kivételes kapcsolatot, és hosszú távú jogi keretet biztosítunk ennek. Mindkét ország erősödik ezáltal, de egy közös projektjük is: Európa” – fogalmazott Pedro Sánchez az úgynevezett baráti és együttműködési szerződés nyilvános aláírását követő nemzetközi sajtótájékoztatón.
„A kétoldalú kapcsolatok megerősítése elősegíti a hatékonyságot és erősíti az együttműködést az Európai Unión belül” – hangsúlyozta Emmanuel Marcon, hozzátéve, hogy a két országnak azonos az Európáról alkotott koncepciója.

A szerződésben foglaltak szerint a spanyol és a francia kormány egy-egy tagja negyedévente meghívást kap a másik ország kabinetjének ülésére, emellett évente tartanak kormányzati csúcstalálkozót, kétoldalú védelmi és biztonsági ülést, gazdasági és üzleti fórumot, és létrehoznak egy migrációs munkacsoportot is.

Rendszeresen konzultálnak a közös érdeklődésre számot tartó külpolitikai kérdésekben a fontosabb európai döntéseket megelőzően, hogy megpróbáljanak közös álláspontot kialakítani és azt együtt képviselni – olvasható a dokumentumban.

A spanyol és francia vezetők megállapodtak arról is, hogy elsőbbséget élvez az energiahálózatok összekapcsolásának kérdése, különös tekintettel a tervezett a H2MED nevű zöldenergia-folyosóra, amelyet Barcelona és Marseille között terveznek megépíteni.

Spanyolországnak eddig csak Portugáliával, Franciaországnak pedig Németországgal és Olaszországgal volt ilyen magas szintű kétoldalú megállapodása.

A csúcstalálkozó ideje alatt Barcelonában a városi rendőrség adatai szerint 6500 tüntető vonult utcára, hogy a kinyilvánítsa: továbbra sem mondtak le Katalónia függetlenné válásáról.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom