Külföld

Ian hurrikán: tovább emelkedett a halálos áldozatok száma, folytatódik a mentőakció Floridában

Negyvennégyre növekedett a halálos áldozatok hivatalosan megerősített száma a helyi idő szerint vasárnap déli adatok szerint, a meg nem erősített adatok szerint ennél többen haltak meg

A hurrikán legtöbb, 30 áldozatát a Florida dél-nyugati partvidékén fekvő Lee megyében találták.

Ian hurrikán: tovább emelkedett a halálos áldozatok száma, folytatódik a mentőakció Floridában
A hurrikán áradásokat okozott Floridában
Fotó: Stringer/Anadolu Agency/AFP

A jelentések szerint a mentőegységek vasárnap jutottak el több olyan szigetre, amelyet a hurrikán teljesen elvágott a szárazföldtől, s több sérültet hoztak ki a floridai partokhoz közel fekvő legnagyobb szigetről, Pine Islandról. Az oda vezető hidat a vihar használhatatlanná tette, így csak vízi és légi úton tudták elérni a szigetet.

Floridában vasárnap még hozzávetőleg egymillióan voltak áram nélkül, és változatlanul 42 ezer szakember dolgozik a szolgáltatás helyreállításán.
Mintegy 33 ezer ember 257 ideiglenes szálláson volt elhelyezve a Szövetségi Veszélyhelyzet-kezelési Ügynökség (FEMA) helyi idő szerint vasárnap délelőtti közlése alapján. Deanne Criswell, a szervezet igazgatója a Fox News délelőtti adásában arról beszélt, hogy a szövetségi kormány minden idők legkomolyabb összegű mentési és kutatási erőforrásait bocsátja rendelkezésre a szükséget szenvedő floridaiak megsegítésére.

A kutatás-mentési és helyreállítási munkákban a Nemzeti Gárda ötezer floridai és kétezer más államokból érkezett tagja vesz részt.
A hurrikán szerdán Florida dél-nyugati részén okozta a legsúlyosabb károkat, ugyanakkor az állam középső részén a viharral járó komoly esők okozta árvizek miatt kellett még a hétvégén is többeket kitelepíteni, s az áradások több utat is elöntöttek.  

Joe Biden amerikai elnök szombaton este bejelentette, hogy szerdán utazik a hurrikánsújtotta floridai térségbe, azt megelőzően Puerto Ricóba is ellátogat, ahol szintén súlyos károkat okozott a trópusi viharciklon.
Az Ian hurrikán további 4 halálos áldozatot követelt azt Egyesült Államokon belül Észak-Karolinában. Kubából további 3 halottról számolt be az AP hírügynökség.

A viharzóna szombaton Észak-Karolina és Virginia államok fölött volt, ahol a várakozások szerint fokozatosan veszítve erejéből, feloszlik. A hatása a hétvégén Washingtonban is érezhető volt erős szél és folyamatos esők formájában.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom