Külföld

A lengyel kormánypárt azt reméli, hogy Meloni jó irányba vezeti az új olasz kormány politikáját

Annak ellenére, hogy az új olasz kormánykoalíció két kisebb pártja oroszbarát álláspontot foglal el, a lengyelek abban bíznak, hogy az új miniszterelnök jó irányba kormányoz

A vezető lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) számára nehéz lehet az új olasz kormánykoalíció, mert annak két kisebb pártja oroszbarát álláspontot foglal el, de bíznak abban, hogy a valószínű miniszterelnök, az euroatlanti irányultságú és ukránbarát Giorgia Meloni az általa kívánt irányba tudja vezetni a kormány politikáját – jelentette ki a PiS szóvivője hétfőn a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

A lengyel kormánypárt azt reméli, hogy Meloni jó irányba vezeti az új olasz kormány politikáját
Meloni és az olasz jobboldal győzött Olaszországban
Fotó: Andreas Solaro/AFP

Radoslaw Fogiel arra reagált, hogy részeredmények szerint az Olasz Testvérek (FdI), a Hajrá Olaszország és a Liga alkotta jobboldali koalíció megnyerte a vasárnapi olasz parlamenti választásokat, és Giorgia Meloni, az FdI elnöke valószínűleg miniszterelnök lesz.
A szóvivő rámutatott: a PiS együttműködik az FdI-vel az Európai Parlamentben (EP) az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióban. „Meloninak viszont természetesen két más párttal kell kormányt alakítania" – tette hozzá.
Fogiel úgy vélte: a PiS szempontjából nehéz lehet az új olasz kormánykoalícó, mégpedig azért, mert a két kisebb párt vezetői, Silvio Berlusconi és Matteo Salvini oroszbarát álláspontokat foglalnak el.
Fogiel az egyik legerősebb NATO-párti, euroatlanti- és ukránpárti olasz politikusnak nevezte Melonit, és reményének adott hangot, hogy a leendő miniszterelnök olyan irányban vezetheti kormányát, amilyenben szeretné.
Hangsúlyozta: a PiS olyan olasz kormányra számít, amely úgy fogja fel az Európai Unió (EU) működését, ahogyan azt az alapszerződésekben rögzítették. Az EU a tagállamok közössége kell, hogy legyen, és ne vonjon magához új hatásköröket – jelentette ki.

Marcin Kierwinski, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) főtitkára a Radio Zet kereskedelmi rádióban aggodalmát fejezte ki az olasz választási eredmények miatt. Szerinte fenyegetést jelent a lengyel és az európai biztonságra nézve, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnököt nyíltan támogató személyek fontos miniszterek lehetnek az olasz kormányban.
Salvinit a politikus Putyin ügynökének nevezte, Berlusconiról viszont elmondta: ő az ukrajnai háború kitörése óta nem támogatja az orosz elnököt. A PO és a Berlusconi vezette Hajrá Olaszország az Európai Néppárt frakciójába tartoznak az Európai Parlamentben. 

Andrzej Duda lengyel elnök hétfő délután a Twitteren az olasz választási eredményeket bíráló nyilatkozatokról megírta: „Mennyi felsőbbrendűségi érzésre, arroganciára és a demokratikus szabályok iránti megvetésre van szükség ahhoz, hogy valaki a más országban született szavazási eredményről, más nemzet választásáról megmondja, nem az nyert, akinek kellett volna, rosszul döntöttek, torkon kell ragadni azt az országot és a vezetését".

A lengyel sajtó azzal is kapcsolatba hozta Duda bejegyzését, hogy Ursula von der Leyen múlt héten kijelentette: ha Olaszország a parlamenti választások után nehéz helyzetbe kerül, Brüsszelnek megvannak az eszközei, mint Lengyelország és Magyarország esetében.  
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő még hétfőre virradóan a Facebookon gratulált Meloninak, nagy győzelemnek nevezve az olasz választási eredményt.

Kapcsolódó írásaink