Külföld

Meg kell ismételni az osztrák elnökválasztást

Strache: a választási előírások reformjára van szükség +VIDEÓ

 Az osztrák alkotmánybíróság pénteki ítélete szerint a szavazatszámlálás körüli szabálytalanságok miatt meg kell ismételni az osztrák elnökválasztást. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) június elején nyújtott be keresetet, mert több visszaélést is tapasztaltak az elnökválasztási második fordulójában, amelyet 30 ezer szavazattal nyert a Zöldek jelöltje.

Objektum doboz

Az államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt 50,35 százalékkal nyert az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint harmincegyezer szavazattal előzte meg Hofert. A választás után pár hettel a Szabadságpárt panaszt tett az alkotmánybíróságon, szavazási visszaélésekre hivatkozva.

A testület ítéletéből kiderül, hogy a bírák helybenhagyták az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt, amely a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott. A voksolást az egész országban újra meg kell rendezni. A szabálytalanságok 570 ezer szavazatot érintenek.

A döntés indoklása szerint az alkotmánybíróság által megállapított szabálytalanságok befolyásolhatták a választás végeredményét, azt pedig a bíróságnak nem szükségszerű megállapítania, hogy történt-e szándékos visszaélés.

Gerhart Holzinger alkotmánybírósági elnök ismertetése szerint a húsz megvizsgált körzetből 14-ben vétettek a választási törvény ellen, ugyanis jellemzően az illetékes személy jelenléte nélkül bontották fel a szavazólapokat tartalmazó borítékokat. A bejelentés szerint nagyjából 78 ezer szavazólap esetében állapítottak meg olyan szabálytalanságot, amely "lehetőséget nyújthatott a visszaélésre".

Pénteken még nem ismertették az új szavazás pontos dátumát, erről a kormány és a parlament illetékes bizottsága fog dönteni. A sajtótalálgatások szerint várhatóan ősszel, szeptember végén-október elején tartják majd meg.

Az alkotmánybíróság elnöke arról is beszélt, hogy igen nagy kihívást jelentett a beadvány elbírálása, hiszen az osztrák választások eddigi történetében példa nélküli eljárásról van. A korábbi években ugyanis csupán olyan fordult elő, hogy regionálisan kellett megismételni a választást, most viszont országosan kell.

A jelenlegi államfő, a szociáldemokrata Heinz Fischer hivatali ideje egy hét múlva lejár. Mivel az új államfőt ekkor nem tudják beiktatni hivatalába, Doris Bures parlamenti elnök és két helyettese, Karlheinz Kopf és Norbert Hofer veszik át az elnöki teendők intézését. Hofer elmondta: el fogja választani egymástól a rábízott feladatokat, ez idő alatt pártfüggetlenként fogja ellátni munkáját. Az FPÖ jelöltje azonban majd "rövid és velős" választási kampánnyal számol.

Kern: az alkotmánybíróság döntése bizonyítja a jogállam működését

Az alkotmánybíróság döntése bizonyítja a jogállam működését - közölte Christian Kern osztrák kancellár azt követően, hogy a taláros testület pénteken úgy határozott, hogy meg kell ismételni az elnökválasztás második fordulóját Ausztriában.

Christian Kern osztrák kancellár közleményében kiemelte: a döntés nem választási csalásról szól, hanem arról, hogy a formai követelmények nem teljesültek. Úgy vélte: tudomásul kell venni az alkotmánybíróság döntését, egyúttal megköszönte a bírák "gyors, objektív és átlátható munkáját". Reményei szerint a két jelölt rövid és érzelmektől mentes választási kampányt fog folytatni.  A kancellár szerint nem szenvedett csorbát Ausztria külföldi megítélése, hiszen meglátása szerint az alkotmánybírák munkája visszaadta a demokrácia és a jogállamiság hitelét.

Van der Bellen reméli, hogy a megismételt választáson is győzni fog

Alexander Van der Bellen az alkotmánybírósági döntést követő sajtótájékoztatóján arról beszélt: a várhatóan ősszel megtartandó megismételt választáson is indul majd és reményét fejezte ki, hogy újra győzni fog. Van der Bellen ismét független jelöltként fogja magát megmérettetni, azonban arról egyelőre nem tudott felvilágosítást adni kampánystábjának vezetője, hogy ezúttal milyen mértékű támogatásra számítanak a Zöldek pártjától.

Van der Bellen tiszteletben tartja az alkotmánybíróság döntését és nem osztja azt a véleményt, hogy Norbert Hofer számára a pénteken ismertetett alkotmánybírósági döntés előnyt jelent majd.

Van der Bellen újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy akár az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépése (Brexit) és Ausztria uniós tagsága is kampánytéma lehet.

Fischer: az osztrák demokrácia kiállta a próbát

Heinz Fischer államfő szerint az osztrák demokrácia kiállta a próbát. Fischer elismerően beszélt az alkotmánybíróság munkájáról, ugyanis szerinte a testület mögött rendkívül nehéz napok és hetek állnak. Az államfő nem látja annak veszélyét, hogy megingott volna a választási rendszerbe vetett bizalom. 

Mitterlehner: a szabályok alkalmazásának újraértelmezésére van szükség

Reinhold Mitterlehner alkancellár elmondta: bebizonyosodott, hogy a jogállam működik, azonban a szabályok alkalmazásának újraértelmezésére van szükség. Kijelentette: nem szabad hagyni, hogy az előírásokat hanyag vagy hibás módon használják. Mitterlehner arról is beszélt, hogy az új választás időpontjának mielőbbi kiírására van szükség.

Sobotka: a választás megismétlése 10 millió euróba fog kerülni

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter meglátása szerint az osztrák külügyminiszterrel egyetértésben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelőit hívná azon körzetekbe, ahol szabálytalanságot észleltek. A belügyminiszter arról is beszélt, hogy az alkotmánybíróság emberi mulasztás és jelentős hibák miatt hagyta jóvá az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó beadványt. Hasonló történések elkerülése érdekében a miniszter a választási bizottságok tagjai számára új elektronikus rendszer bevezetését szorgalmazza és ehhez kötelező képzést társítana. A belügyminiszter szerint a választás megismétlése 10 millió euróba fog kerülni. Sobotka egyúttal arról biztosította a településeket, hogy a többletkiadásokat nem egyedül kell állniuk. 

Strache: a választási előírások reformjára van szükség

Az alkotmánybíróság döntése alapja lehet annak, hogy megreformálják a választási előírásokat, és megváltoztassák a levélszavazatok rendszerét - közölte Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke azt követően, hogy a testület pénteken úgy határozott, meg kell ismételni az elnökválasztás második fordulóját Ausztriában.

A pártelnök pénteki bécsi sajtótájékoztatóján kijelentette: az alkotmánybíróság ítélete a jogállamiság és a demokrácia győzelme. Strache úgy vélte, hogy az osztrákok jogállamiságba vetett hite megszilárdult, és kiemelte a bíróság "nyilvános és átlátható eljárási módját". Herbert Kickl a párt főtitkára szerint az FPÖ bebizonyította, hogy az alkotmány és a jogállamiság védelmezője.