Külföld

Amerikai cégekkel kötött gazdasági megállapodásokat Szijjártó Péter

A magyar külügyér találkozott Szergej Lavrovval

Amerikai cégekkel kötött gazdasági megállapodásokat Szijjártó Péter: a New Yorkban tartózkodó magyar külgazdasági és külügyminiszter az MTI-t arról tájékoztatta, hogy helyi idő szerint csütörtökön délelőtt újabb megállapodásokat sikerült kötni nagy amerikai vállalatokkal magyarországi beruházásaik növelése érdekében. 

lavrov-szijj
MTI Fotó: KKM

"Az amerikai tőke továbbra is rendkívüli módon bízik Magyarországban" - emelte ki a miniszter. Úgy értékelte, hogy ez nem véletlen, hiszen most már több mint kilencmilliárd dollárnyi amerikai beruházás van Magyarországon, s 1650 amerikai vállalat több mint százezer magyar munkavállalót foglalkoztat.. 
A tárcavezető elmondta: csütörtökön sikerült olyan megállapodásokat kötni, amelyek értelmében három nagy amerikai vállalat 40 milliárd forint értékű beruházást hajt végre Magyarországon, ezzel 600 új munkahely jön létre. 
A világ egyik legjelentősebb orvosi eszközöket gyártó amerikai vállalata 220 új munkahelyet teremt, s - saját vállalatcsoportján belül - ez az üzeme lesz a világon a második legnagyobb gyára. Emellett az egyik legnagyobb amerikai vállalat digitális fejlesztő központot hoz létre Budapesten, kétszáz új, kifejezetten magas hozzáadott értékű munkahelyet hozva létre ezzel. S az egyik legjelentősebb szoftverfejlesztő amerikai vállalat is szolgáltató központtal készül megjelenni Magyarországon, kis híján 200 munkahellyel. 
Szijjártó Péter hangsúlyozta: ez összességében 40 milliárd forintnyi amerikai beruházást jelent, hatszáz új munkahelyet létrehozva Magyarországon.
A miniszter leszögezte: az amerikai vállalatok számára természetesen az első számú kihívás a munkaerőpiac, az, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő, s kifejezetten üdvözlik azokat a jövő év elejétől életbe lépő adóváltoztatásokat is, amelyek komoly adókedvezményeket biztosítanak mindazoknak, akik kutatási-fejlesztési tevékenységet végeznek.. "Abban állapodtunk meg mindhárom vállalattal, hogy a beruházásokat októberben jelentjük be Magyarországon" - közölte Szijjártó Péter. 

"A magyar-orosz viszony pragmatikus és a köcsönös tiszteleten alapul"
Szijjártó Péter szerint a magyar-orosz viszony pragmatikus és a kölcsönös tiszteleten alapul. Ezt hangsúlyozta a magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval lezajlott találkozón. 

A magyar diplomácia vezetője elmondta: a kétoldalú kérdések megvitatása során megerősítette Szergej Lavrov előtt  azt a magyar álláspontot, miszerint Magyarországon - és Közép-Európában is - az az egyértelmű érdek, hogy Oroszország és Európa, Oroszország és a transzatlanti közösség kiegyensúlyozott, jó kapcsolatot ápoljon egymással.
"Amikor ugyanis a történelem folyamán ennek ellenkezője történt, akkor Közép-Európa és Magyarország is mindig a rövidebbet húzta" - emelte ki a külügyminiszter hozzátéve, hogy ezért Magyarországnak az a nemzeti érdeke, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatrendszer legyen. A jelenlegi helyzet azonban szerinte nem ebbe az irányba mutat. "De mi, magyarok úgy járulhatunk hozzá e kívánt cél eléréséhez, hogy fenntartjuk a pragmatikus, egymás kölcsönös tiszteletén alapuló, logikus párbeszédet Oroszországgal " - szögezte le Szijjártó Péter. Úgy értékelte, hogy az erre vonatkozó nyitottság mindkét fél észéről megvan.
A miniszter  a  komoly gazdasági sikerek között említette, hogy egy magyar-orosz konzorcium az Eximbank segítségével nagyon előrehaladott tárgyalásokat folytat hétszáz vasúti kocsi szállításáról Egyiptomba. "Ha csak a kétoldalú  viszonyt vizsgáljuk, akkor a magyar-orosz kapcsolat a lehetőségekhez képest természetesen  jól alakul és a kölcsönös tiszteleten alapul" -  fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette ugyanakkor: Magyarország elvárja mindenkitől, hogy tiszteletben tartsa a nemzetközi jogot is.   
Szijjártó Péter elmondta azt is hogy a Szergej Lavrovval tartott megbeszélésén fontos téma volt Szíria helyzete, a szíriai  válság rendezése. "Elmondtam Szergej Lavrovnak, hogy Magyarország  számára  a szíriai rendezés rendkívüli  fontosságú, hiszen ha Szíriában az amerikaiak és az oroszok nem tudnak együttműködni és nem lesz hamarosan béke,  akkor szerintünk a bevándorlási válság egyik oka sem fog megszűnni, és bevándorlók újabb hada indulhat meg Európa felé, amit nagyon szeretnénk elkerülni" - tájékoztatta az MTI-t a miniszter.