Külföld

A lengyel külügyér berendelte Izrael kormányfőjét

Durva kijelentést tett Netanjahu a holokausztról

Netanjahu állítólag azt mondta: a lengyelek együttműködtek a nácikkal a zsidóüldözés idején.

A szóvivő szerint Varsó több információt szeretne szerezni erről, és ismertetni akarják a nagykövettel a lengyel álláspontot is. 

A Jerusalem Post izraeli lap csütörtök este azt írta, Netanjahu aznap, varsói látogatása végén azt mondta, hogy "a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében".

Izrael varsói nagykövete péntekre virradóra a lengyel miniszterelnöki hivatalhoz továbbított közleményében tagadta, hogy Netanjahu ezt mondta. Netanjahu kérésére a lap is helyesbítést közölt, azt írta, hogy ezzel szemlátomást le is zárult a "diplomáciai válság" a két ország között.

Egyértelmű állásfoglalást kérnek

Krzysztof Szczerski lengyel államfői kabinetfőnök pedig a nagyköveti közlemény nyomán "ártalmas újságírói manipulációnak" minősítette a Jerusalem Post írását. A helyesbítés előtt Andrzej Duda lengyel elnök azt írta a Twitteren: amennyiben Netanjahu szavai "valóban úgy hangzottak, ahogyan a média idézi", kész lengyelországi helyszínt biztosítani a V4-ek és Izrael jövő heti jeruzsálemi találkozójának. Ez lesz a közép-európai országcsoport első olyan találkozója, amelyet Európán kívül tartanak.

 Az izraeli nagykövettel megtartott találkozó után, péntek délután Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes sajtóértekezleten közölte: Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő megbízásából azt kérte, hogy az izraeli fél "egyértelműen foglaljon állást" Netanjahunak az izraeli sajtóban idézett kijelentése kapcsán. "Az eddigi magyarázatokat nem tartjuk közérthetőnek" - fűzte hozzá a diplomata.

A V4-csúcstalálkozó sorsa iránt érdeklődő újságírónak Szynkowski vel Sek elmondta: ez ügyben "semmilyen új döntés nem született". Csütörtökön  a lengyel kormányszóvivő közölte: Netanjahu és Morawiecki aznapi kétoldalú egyeztetésükön többek között az Izreallel bővített V-4 formátumú együttműködésről beszéltek.

Netanjahu a közel-keleti helyzetről szóló globális konferencián vett részt Varsóban, csütörtök délután pedig Mike Pence amerikai alelnökkel és Mateusz Morawieckival  együtt a varsói Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumába látogatott. Együtt tisztelegtek az 1943-as varsói gettófelkelés emlékműve előtt is.    

Morawiecki és Netanjahu tavaly nyáron közös nyilatkozatot írt alá, amely lezárta a holokausztra vonatkozó szóhasználat miatt Lengyelország és Izrael között tavaly januárban kipattant diplomáciai viszályt. A két kormányfő a dokumentumban méltatta a második világháború idején zsidókat mentő lengyelek magatartását, és elutasította, hogy Lengyelországot, illetve az egész lengyel nemzetet a német nácik és kollaboránsaik által elkövetett bűntettekkel vádolják.

Névelő okozta a nemzetközi botrányt 

Úgy tudni,hogy egy nyelvi félreértés, s Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szavainak emiatti "elferdítése" okozta Lengyelország és Izrael rövid ideig tartó diplomáciai válságát a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli lap szerint. Netanjahu varsói látogatásának végén, a Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumában angolul azt mondta: "lengyelek működtek együtt a nácikkal", amit a The Jerusalem Post cím izraeli lap újságírója úgy értelmezett - és tett közzé egy azóta a lap honlapjáról eltávolított beszámolóban -, hogy "a lengyel nép" együttműködött a nácikkal, noha az izraeli kormányfő nem használt határozott névelőt, és csak bizonyos lengyelekre gondolt, nem az egész lengyel népre.

Nem csak a The Jerusalem Post tévedett, hanem több más, Netanjahut idéző angol nyelvű lapban is azt írták, hogy a "the Poles" ("a lengyelek") kifejezés hangzott el, de a miniszterelnöki hivatal ezt megcáfolta azzal, hogy hangfelvétellel igazolta: a "the" szó nem hangzott el. Az izraeli kormányfő a múzeumban azt is hozzátette, hogy nem jelentős számú lengyel kooperált a nácikkal, és tudomása szerint ezen kijelentés miatt még senkit sem állítottak bíróság elé.

Varsó vezetése bocsánatkérést követel

A "lengyel nép" megvádolása érzékenyen érintette a varsói vezetést. Néhány órán belül a külügyminisztériumba kérették Izrael nagykövetét, és Andrzej Duda lengyel elnök felvetette, hogy tartsák lengyelországi helyszínen a visegrádi négyek (V4) és Izrael jövő hétre Jeruzsálembe tervezett találkozóját. Izraelben is azonnal régi sebeket tépett fel a kérdéses mondat: Jaír Lapid, az ellenzéki Van jövő (Jes Atíd) párt vezetője videóüzenetben követelte, hogy Izrael ne adjon magyarázatot a lengyeleknek. "Helyette a lengyelek kérjenek bocsánatot tőlünk a holokauszt alatt Lengyelországban meggyilkolt milliókért, valamint a nácikkal folytatott együttműködésükért" - mondta Lapid.

Netanjahu a közel-keleti helyzetről szóló globális konferencián vett részt Varsóban, csütörtök délután pedig Mike Pence amerikai alelnökkel és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel együtt látogatott a varsói Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumába látogatott, ahol együtt tisztelegtek az 1943-as varsói gettófelkelés emlékműve előtt. Morawiecki és Netanjahu tavaly nyáron közös nyilatkozatot írt alá, amely lezárta a holokausztra vonatkozó szóhasználat miatt Lengyelország és Izrael között tavaly januárban kipattant diplomáciai viszályt. A két kormányfő a dokumentumban méltatta a második világháború idején zsidókat mentő lengyelek magatartását, és elutasította, hogy Lengyelországot, illetve az egész lengyel nemzetet a német nácik és kollaboránsaik által elkövetett bűntettekkel vádolják.