Külföld

A Balkán destabilizálásán dolgozik a Soros-hálózat

A térség országainak meggyengítésével zöld utat adnának a migránstömegeknek

A Soros György által támogatott civil szervezetek továbbra sem adják fel arra irányuló tervüket, hogy a migránsokat bejuttassák az Európai Unió területére. Ezt úgy próbálják elérni, hogy destabilizálják a balkáni migrációs útvonalon található országokat. Erre utal az a tény is, hogy az utóbbi időben ismét feszültségek tapasztalhatók a térségben: Albániában, Macedóniában és Szerbiában egyaránt tüntetéseket szerveznek a Soros-szervezetek, hogy meggyengítsék az illegális bevánorlásnak ellenálló kormányokat.

Mivel az úgynevezett balkáni migrációs útvonal immáron le van zárva, a Soros-hálózat tagjai új célt tűztek ki maguknak: Destabilizálják a balkáni államokat, hogy azok ne számítsanak harmadik biztonságos országnak és így Európának, illetve Magyarországnak be kelljen engednie az összes ideérkező migránst. Így kívánják végrehajtani tervüket, hogy lebontsák a nemzetállamokat és nyílt társadalmat hozzanak létre – írja legújabb blogbejegyzésében a Tűzfalcsoport.

Az elemzés szerzője szerint a zavarkeltéssel Sorosék két legyet ütnének egy csapásra: amellett, hogy a bevándorlók bejutnának a kontinensre, még az amerikai milliárdos által megvetett jobboldali kormányokat is sikerülne megbuktatniuk.

Hasonló folyamat zajlott le Macedóniában is, ahol egy az interneten elérhető dokumentum szerint az amerikai nagykövetségen és a Soros alapítványokon keresztül több millió dollárnyi amerikai közpénz érkezett, melynek legnagyobb részét a demokratikusan megválasztott jobboldali VMRO-DPMNE-kormány destablizálására fordították. A pénz többi részével az SDSM nevű baloldali pártot és más baloldali ideológiájú szervezeteket támogattak.

A baloldal mellett a Tirana Platform nevű albán kisebbségi csoportosulás erősítésével igyekszik etnikai konfliktust kirobbantani a spekuláns hálózata. A Tirana Platform megállapodást kötött Edi Rama albán miniszterelnökkel, hogy csak akkor támogatnak bármilyen pártot a kormányzásban, ha az albánt hivatalos államnyelvvé teszik Macedóniában. Tekintve, hogy csak az ország nyugati régiójában élnek nagy számban albánok, ez érthető módon erős rosszallást váltott ki a macedón többségi társadalomból.

Soros György balkáni tevékenysége felkeltette az Egyesült Államok kongresszusának figyelmét is: legutóbb republikánus törvényhozók indítottak vizsgálatot Washingtonban. Miután az Obama által kinevezett Jess Bailey megkeresésükre adott válaszaival nem voltak megelégedve, Rex Tillerson akkori külügyminiszterhez fordultak megjegyezve, hogy nemcsak macedóniai helyzet, hanem Soros Albániában folytatott tevékenysége is veszélyeket rejthet.

Gyakorlatilag a teljes albán kormány Soros zsebében van

Lulzim Basha, az albán Demokratikus Párt elnöke, korábbi külügyminiszter és Tirana volt főpolgármestere a Breitbart nevű jobboldali internetes lapnak adott interjút Soros albániai tevékenysége kapcsán. A beszélgetés során úgy fogalmazott: az ország miniszterelnöke, Edi Rama George „Soros első számú befektetése Albániában és a Balkánon”.

Edi Rama az albániai Soros-alapítvány kuratóriumi tagja volt. Korábbi felesége, Delina Fico. Nyílt Társadalomért Alapítvány Albánia (Open Society Foundation Albania – OSFA) vezetőségi tagja. E pozíciójának köszönhetően 2021-ig fő dönt az USAID orrásaiból érkező 9,5 millió dollár felhasználásáról civil projektekre a délkelet-európai térségben (főként Macedónia és Albánia területén)

Rama miniszterelnök jelenlegi felesége, Linda Basha Rama korábban szintén az OFSA vezetőségi tagja volt, ahogy Milva Ekonomi pénzügyminiszter is. Az említetteken kívül még több, a kormányfő közvetlen köréhez tartozó személyről is elmondható, hogy a Soros által támogatott, Mjaft! Elnevezésű civil szerveződés soraiból kerültek ki, így például Tirana polgármestere és alpolgármestere is.

Az interjúból az is kiderült, hogy az amerikai kormány az USAID fejlesztési alapján keresztül Sorossal együttműködve finanszíroz szélsőséges és olykor erőszakos tetteket elkövető politikai aktivistákat és marginalizálni akarják a vezető pozíciókban lévő mérsékelt és konzervatív politikusokat.

Soros befolyását jól jelzi az az eset, amely a Wikileaksnek köszönhetően került napvilágra: még az Obama-kormány idején az akkori amerikai külügyminisztert, Hillary Cllintont arra kérte a Tiranában zajló tüntetések kapcsán, hogy „a nemzetközi közösség teljes súlyát helyezzék a miniszterelnökre és az ellenzék vezetőjére”, és hogy megelőzzék a további tömegdemonstárciókat.

A szerb-albán focimeccsen kirobbant balhé szervezői közti is megtaláljuk a milliárdos egyik emberét

Az amerikai milliárdos minden lehetséges eszközt felhasznál, hogy tovább élezze a népcsoportok közti feszültséget a Balkánon: a 2014 októberében lejátszott Szerbia-Albánia meccset rendbontás miatt félbe kellett szakítani. A számos incidens közül talán a legemlékezetesebb az volt, amikor az albán táborból fellőttek egy drónt, amely Nagy-Albánia zászlaját reptette, emiatt verekedés tört ki. Az akció egyik főszervezője, az albán miniszterelnök testvére, Olsi Rama volt, aki korábban az albániai Soros-alapítványnál dolgozott, mint a tiranai iroda programigazgatója.

Magyarországon is hasonló megmozdulásokra készülhetnek

A közelmúltban Magyarországon is számos olyan tüntetésre került sor, melyet Soroshoz köthető csoportok szerveztek. Hasonló rigmusok hangzottak el, hasonló módon szerveződtek a demonstrációk – általában a közösségi médián keresztül hirdették meg őket a civil szervezetek. A macedón és a hazai tüntetések között még egy érdekes párhuzamot találunk: A macedón baloldali aktivisták festékes lufikkal dobáltak meg kormányzati épületeket, festékgolyókat lőttek ki rájuk és a tevékenységüket elkeresztelték „színes forradalomnak”. Magyarországon hasonló akciókra láthattunk példát Gulyás Mártontól, aki az Állami Számvevőszék és a Sándor-palota épületére is festéket dobott.