Külföld

Norvégia hat F–16-os harci repülőgépet ad Ukrajnának

A szállítást még idén megkezdik

Norvégia hat F–16-os harci repülőgépet fog átadni Ukrajnának, hogy támogassa az ukrán hadsereg védekezését az orosz légitámadásokkal szemben – jelentette be szerdán a norvég kormány.

Norvégia hat F–16-os harci repülőgépet ad Ukrajnának
Az F–16-osok szállítását a tervek szerint még 2024-ben megkezdik
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Marcus Brandt

Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök elmondta: az F–16-osok szállítását a tervek szerint még 2024-ben megkezdik.

„A légvédelmi rendszerekkel együtt a harci repülőgépek elengedhetetlenek lesznek ahhoz, hogy az ukránok képesek legyenek megvédeni magukat az orosz légicsapásokkal szemben” – állt a kormányfő közleményében.

Norvégia már tavaly augusztusban jelezte, hogy F–16-osokat tervez Ukrajnának adományozni, de akkor nem közölték, hogy pontosan hány gépről van szó. Az akkori első bejelentés óta a norvég kormány két F–16-os harci repülőgépet Dániába küldött, hogy azokat használják az ukrán pilóták kiképzéséhez.

A norvég légierő 2021-ben saját modelljeit lecserélte az F–16-osok modernebb utódjára, az F–35-ös típusra. A lecserélt gépek közül 32-t Romániának adtak el.

Az ukrán vezetés már hosszú ideje kéri nyugati szövetségeseit, hogy szállítsanak neki F–16-osokat. Dánia eddig 19, Hollandia pedig 24 gép szállítására tett ígéretet. Mindkét ország azon fáradozik, hogy nemzetközi koalíciót alakítson ki Ukrajna F–16-osokkal történő ellátására.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a washingtoni NATO-csúcstalálkozón reményét fejezte ki, hogy az első F–16-osok még nyáron megérkezhetnek Ukrajnába. Az elnök szerint országának legalább 128 harci repülőgépre lenne szüksége.

Kapcsolódó írásaink