Külföld

A szlovén parlament elutasította az ellenzéknek a genderoktatás betiltásáról szóló törvényjavaslatát

A javaslatot a kormány sem támogatta

Elutasította a szlovén parlament szerdán a Janez Jansa korábbi miniszterelnök vezette jobboldali ellenzéki Szlovén Demokrata Pártnak (SDS) a büntető törvénykönyv módosítására irányuló javaslatát, amely megtiltotta volna az iskolákban a nemi identitással (gender) kapcsolatos oktatást – közölte a helyi sajtó.

A szlovén parlament elutasította az ellenzéknek a genderoktatás betiltásáról szóló törvényjavaslatát
Elutasította a szlovén parlament szerdán a Janez Jansa korábbi miniszterelnök vezette jobboldali ellenzéki Szlovén Demokrata Pártnak a büntető törvénykönyv módosítására irányuló javaslatát
Fotó: AFP/Emmanuel Dunand

A törvénymódosítás mellett a 90 tagú nemzetgyűlés jelen lévő képviselői közül 27-en szavaztak, és 47-en ellenezték. A javaslatot a kormány sem támogatta.

Az SDS annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a kiskorúakat nem lenne szabad kitenni olyan tartalmaknak, amelyek „a születéskori nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nemváltoztatást vagy a homoszexualitást népszerűsítik vagy ábrázolják”.

A párt úgy vélte: meg kell állítani azokat az aktivistákat, akik bemennek az iskolákba, és „nemi ideológiát” terjesztenek, különösen hogy a szülők tehetetlenek velük szemben.

Az ellenzéki konzervatív Új Szlovénia (NSi) szintén elítélte, hogy a gyerekek a szülők beleegyezése nélkül alternatív nemi ideológiákkal találkozzanak.

A hárompárti baloldali koalíciós kormány rámutatott: az ügyészségi tanács diszkriminatívnak ítélte a törvényjavaslatot, továbbá felhívta a figyelmet a szakértői érvek hiányára, ami miatt nem tudott állást foglalni.

A Szociáldemokraták (SD) szerint a homoszexualitás és a transzszexualitás sem Szlovéniában, sem más demokráciákban nem számít bűncselekménynek.

A Baloldal (Levica) „a gyűlölet és az intolerancia törvényének elfogadtatására irányuló kísérletnek” nevezte a tervezetet.

A Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) eközben azzal vádolta az SDS-t, hogy folyamatosan akadályozza a nemzetgyűlés munkáját azzal, hogy olyan törvénytervezeteket terjeszt be, amelyekről tudja, hogy nem fogják elfogadni.

Kapcsolódó írásaink

Átszervezik a szlovén hadsereget

ĀSzlovénia régóta lemaradásban van a védelmi kiadások terén, és messze elmarad a NATO által kitűzött kétszázalékos védelmi költségvetési céltól