Külföld

Hszi Csin-ping sürgette a világközösséget, hogy teremtse meg a béke feltételeit Ukrajnában

Ukrajnában akkor lesz tűzszünet, ha „minden nagyhatalom pozitív energiát mutat a negatív energia helyett”

A világközösségnek meg kell teremtenie az ukrajnai béke megteremtéséhez szükséges feltételeket. Erre szólított fel Hszi Csin-ping kínai elnök – írja a TASZSZ alapján a lenta.ru.

Hszi Csin-ping sürgette a világközösséget, hogy teremtse meg a béke feltételeit Ukrajnában
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) és Hszi Csin-ping kínai elnök (j3) tárgyal Pekingben 2024. július 8-án. A kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) és Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter (b4), valamint Máté János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkár (b5) és Bíró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója (b)
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

„A nemzetközi közösségnek meg kell teremtenie a feltételeket és segítséget kell nyújtania mindkét félnek a közvetlen párbeszéd és a tárgyalások újraindításához” – mondta a kínai vezető.

Hszi Csin-ping hozzátette, hogy Ukrajnában akkor lesz tűzszünet, ha „minden nagyhatalom pozitív energiát mutat a negatív energia helyett”.

A kínai elnök ezt a felhívást az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel július 8-án Pekingben tartott találkozóján tette.

A megbeszélések során Orban méltatta Kína békekezdeményezését az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban.

Kapcsolódó írásaink